A szén-dioxid erőforrás is lehet, ha sikerül elfognunk! Egy magyar cég épp ezen dolgozik – Podcast
A szén-dioxid erőforrás is lehet, ha sikerül elfognunk! Egy magyar cég épp ezen dolgozik – Podcast

A szén-dioxidra jellemzően problémaforrásként, az üvegházhatáson keresztül a globális klímaváltozás egyik fő mozgatórugójaként tekintünk. Elektrokémiai eljárások segítségével viszont olyan molekulák állíthatók elő belőle, melyeknek komoly szerepük lehet a fosszilis erőforrások kiváltásában. Ezzel az ígéretes technológiával foglalkozik a magyar eChemicles Zrt., melynek vezérigazgatója, dr. Janáky Csaba volt a Holnapután című podcastunk vendége.

Holnapután című rádiós podcastunkat vasárnaponként 20:00-tól a Petőfi Rádión követhetitek, de a teljes beszélgetést az alábbi lejátszóra kattintva is meghallgathatjátok. Keressétek a Greendex podcastjait a Spotify-on, az Apple Podcaston és a többi gyűjtőoldalon!

Ahogy ez a műsor elején elhangzik, az üvegházhatás, illetve az azt előidéző szén-dioxid nélkül bolygónk meglehetősen élhetetlen hely lenne jó néhány fokkal alacsonyabb átlaghőmérséklettel. A probléma tehát nem a jelenléte, hanem a túlzottan magas koncentrációja, ami nemcsak a globális átlaghőmérsékletet emeli, hanem áttételesen a szélsőséges időjárási folyamatok gyakoribbá válásában is szerepet játszik.

Csökkenteni a kibocsátást

A klímacélok eléréséhez a szén-dioxid-kibocsátásunkat radikálisan csökkentenünk kell, erre különféle lehetőségeink vannak. Ilyen például az energiahatékonyság növelése, a megújuló energiákra támaszkodó elektrifikáció vagy épp az eChemicles módszere, amely a szén-dioxid elfogására összpontosít.

Az elfogott szén-dioxid erőforrás lehet, számos módon felhasználhatjuk. A legegyszerűbb példa a különféle üdítőitalok gyártása, ami persze csupán marginális mennyiséget jelent. Készülhetnek azonban különféle vegyipari termékek (például az egyik legszélesebb körben alkalmazott műanyag, a polietilén) vagy szintetikus üzemanyag. Utóbbira egyre nagyobb is a kereslet, párhuzamosan a környezetvédelmi előírások szigorodásával.

Mi is az az elektrokémia?
A Wikipédia meghatározása szerint az elektrokémia az elektromos áram hatására bekövetkező kémiai változásokkal, valamint a kémiai energia elektromos energiává alakításának folyamataival, törvényszerűségeivel foglalkozik.

Pontforrások kiaknázása

Ahogy vendégünk mondja, az eChemicles megoldása a nagy kibocsátókra koncentrál. Ez azt jelenti, hogy a szén-dioxidot nem a levegőből kötik meg – ilyenre is találni példát a világban, nagy volumenben próbálkoznak vele például Izlandon –, hanem közvetlenül az ipari létesítményeknél, még mielőtt a szabadba kerülne. Ez már csak a gazdaságosság miatt is fontos, hiszen a fent említett „túlzottan magas koncentráció” (420 szén-dioxid-részecske jut minden 1 millió részecskére a levegőben) szinte értelmezhetetlenül alacsony mennyiség, ha be akarjuk fogni a szén-dioxidot.

Prototípus és tesztelés

Az eChemicles 7–8 évvel ezelőtt kezdte a technológiai lehetőségek vizsgálatát a Szegedi Tudományegyetemmel közösen, hamarosan pedig szintet lép a projekt. A tervek szerint jövőre készül el két, már élesben tesztelhető, konténerméretű berendezés, melyek képesek lesznek modellezni az ipari hasznosítást. Kezdetben a cél mindenképp az lesz, hogy a kibocsátott szén-dioxidot helyben hasznosítsák, ezzel megfelelve a körforgásosság elveinek is. Az elektrokémiai megoldások előnyei között egyébként fontos megemlíteni, hogy kisebb léptékben is gazdaságosan működtethetők.

Az adásban ezeken túl beszélünk még arról, hogy a szintetikus üzemanyagok milyen szerepet játszhatnak a jövőben, és használatukkal hogyan csökkenthető a kibocsátás, valamint arról is, hogy mit kell tudni a vegyipari fejlesztésekről.

search icon