Izlandon bekapcsolták a világ legnagyobb, a levegőből szén-dioxidot megkötő gépét
Izlandon bekapcsolták a világ legnagyobb, a levegőből szén-dioxidot megkötő gépét

Elindult a világ legnagyobb, a szén-dioxid levegőből való kiszívására és kőzetté alakítására tervezett erőműve. Az erőmű, amely az izlandi „orka”, azaz „energia” szóról kapta az Orca nevet, négy egységből áll, amelyek mindegyike két fémdobozból épült fel, ezek úgy néznek ki, mint a hajózási konténerek.

A svájci Climeworks és az izlandi Carbfix által épített erőmű teljes kapacitással üzemelve évente 4000 tonna szén-dioxidot von ki a levegőből a cégek szerint. Az amerikai környezetvédelmi ügynökség szerint ez körülbelül 870 autó kibocsátásának felel meg. Az erőmű megépítése 10-15 millió dollárba került.

A szén-dioxid összegyűjtéséhez az üzem ventilátorok segítségével szívja a levegőt egy gyűjtőbe, amelynek belsejében egy szűrőanyag található. Miután a szűrőanyag megtelik CO2-vel, a gyűjtőt lezárják, és a hőmérsékletet megemelik, hogy a CO2 kioldódjon az anyagból, majd a nagy koncentrációjú gáz összegyűjthető. A CO2-t ezután összekeverik a vízzel, mielőtt 1000 méter mélységben a közeli bazaltkőzetbe injektálják, ahol az ásványi anyagot képződik.

Az úgynevezett szén-dioxid-leválasztás és -tárolás támogatói úgy vélik, hogy ezek a technológiák az éghajlatváltozás elleni küzdelem egyik fő eszközévé válhatnak. A kritikusok azonban azzal érvelnek, hogy a technológia még mindig megfizethetetlenül drága, és évtizedekbe telhet, amíg a technológia nagy léptékben működik.

(Guardian)

search icon