I. Ökopiknik és Zöldgazdasági Konferencia  – a Széchenyi István Egyetem aktív alakítója a fenntarthatósági törekvéseknek
I. Ökopiknik és Zöldgazdasági Konferencia  – a Széchenyi István Egyetem aktív alakítója a fenntarthatósági törekvéseknek

A Széchenyi István Egyetem a napokban megrendezett I. Ökopiknik és Zöldgazdasági Konferencián újabb párbeszédet és összefogást indított el a lakosság, az ipar, a kormányzat és a tudomány képviselői között a fenntartható jövő egyre sürgetőbb megteremtéséért. A kétnapos rendezvénnyel rövid időn belül megvalósuló szakmai együttműködések alapjait is lefektették.

Dr. Raisz Anikó, a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára és egyben a rendezvény egyik fővédnöke a pénteki, mosonmagyaróvári rendezvényen elmondta:

Az egészséges, élhető környezet biztosítása és a fenntartható gazdasági fejlődés megvalósítása kiemelt feladat, ezek elérését a gazdasági növekedés és a környezetvédelmi szempontok összehangolásában látják.

Fotó: Májer Csaba József

A konferencia másik fővédnöke, dr. Árvay István, Mosonmagyaróvár polgármestere bejelentette, hogy geotermális kutatásoknak és az erre épülő munkának köszönhetően a város távfűtésének egy részét alternatív energiával fogják megoldani szeptembertől. Egyben köszönetét fejezte ki, hogy az egyetem közelebb hozza a környezettudatosság témáját a lakossághoz is.

A dinamikusan fejlődő Széchenyi István Egyetem aktívan részt vállal a hazai fenntarthatósági törekvések támogatásában mind a kutatás, az oktatás és a szakmai munka, mind pedig a szemléletformálás és a tudásmegosztás területén. Intézményünk felismerte a fenntarthatóság jelentőségét, és azt, hogy erre a területre az eddigieknél is nagyobb hangsúlyt kell fektetni

– indokolta az egyetem elköteleződését dr. Zseni Anikó, a Széchenyi István Egyetem rektorhelyettese köszöntő beszédében.

Az intézmény ennek jegyében vesz részt a térségi hulladék szemléletformálási és innovációs mintaprojektben, amely lehetővé teszi, hogy a lakosság, az ipar, a kormányzat és a tudomány képviselői közös válaszokat találjanak a fenntarthatóság kapcsán jelentkező legfontosabb, aktuális kihívásokra.

A konferencia második napján a résztvevőknek „zöld” influenszerek és az adott tématerület szakemberei bevonásával lehetőségük volt az aktuális környezetvédelmi kérdésekről beszélgetni (Fotók: Hybridcycle)

Környezetünk állapota, az abban bekövetkezett változások, egyaránt fontossá teszik a tudatos gondolkozást és cselekvést. Büszkén mondhatom, hogy olyan rendezvényt valósítottunk meg, amely mindezt elősegíti

– összegezte a hagyományteremtő szándékkal létrehozott konferencia eredményeit dr. Torma András, a Széchenyi István Egyetem Alkalmazott Fenntarthatóság Tanszékének tanszékvezető egyetemi docense, a rendezvény főszervezője.

A Szécsenyi István Egyetem tervei szerint a nagy sikerre való tekintettel minden évben megrendezik majd az ökopikniket.

search icon