Így védekezhetünk a villámárvizek ellen

Így védekezhetünk a villámárvizek ellen
Így védekezhetünk a villámárvizek ellen

Az utóbbi időben hazánkban is megszaporodtak a villámárvizek. Az idei esős nyáron pedig még halálos áldozatot is követeltek.

A villámárvizek akkor alakulnak ki, ha rövid időn belül túl nagy mennyiségű csapadék esik, amit nem tud elvezetni sem a település csatornahálózata, sem a környezet. Azt gondolhatnánk, hogy ilyen főleg völgyekben alakulhat ki, de idén a Duna–Tisza közén fekvő Nagykőrösön is volt egy ilyen ritka „vendég”, amely szerencsére nagy kárt nem okozott, azonban mégis eddig kevésbé volt ismert azon a környéken.

A tavalyi aszályos évvel ellentétben a közelmúltban hazánk több területén is volt, hogy túl sok csapadék esett túl rövid idő alatt. Ilyenkor a helyieknek sokszor felkészülni sincs idejük, főleg az idős, beteg emberek vannak veszélyben. Gyöngyöstarjánban június elején volt olyan heves esőzés, hogy a kialakult hömpölygő víztömeg két ember halálát okozta, emellett hatalmas anyagi károk keletkeztek.

Az aszfaltozott utak sokszor gondot jelentenek.
Kép: canva

Felkészülni egy-egy ilyen esetre szinte lehetetlen, nem állhat készenlétben másfél tonnányi homokzsák a kertben, hátha jön egyszer a villámárvíz. A megelőzés azonban egy lehetséges megoldás, ehhez viszont egy kicsit visszább kell vennünk a „kényelemből”. Az aszfaltozott utak a lehető legrosszabbak, mivel ezeken a víz gyorsan eljut egy bizonyos pontra, ahol aztán azonnal túlterheli a csatornákat, elvezetőket. Egyes helyeken ugyan tesznek be vízlassítókat, de a legjobb a természetes vízzáró réteg lenne. Egyébként a település hőmérsékletén is sokat segítene, ha nem ragaszkodna mindenki a „hagyományos” szilárd útburkolathoz.

Kiemelt kép: canva

search icon