Évente a világon megtermelt élelmiszerek egyharmada, azaz 1,3 milliárd tonna kerül szemétbe. Képzeljük el egy pillanatra – ez olyan, mintha három zacskó élelmiszert vennénk a szupermarketben, majd távozáskor egyet kidobnánk.
Az élelmiszerpazarlás egyik legfontosabb helyszíne a saját otthonunk. Ausztráliában például a háztartások évente mintegy 2,5 millió tonna élelmiszert dobnak ki.
De van egy jó hír is. Egy ausztrál kutatás azonosította a hat leghatékonyabb magatartásformát, amellyel bárki csökkentheti az élelmiszer-pazarlást. Ezek a viszonylag kis változtatások együttesen nagy változást eredményezhetnek.
Ausztrália vezető élelmiszermentő szervezetével, az OzHarvesttal közösen végzett kutatás célja az volt, hogy meghatározzák azokat a bizonyítékokon alapuló szokásokat, amik az ausztrálok által kidobott élelmiszerek mennyiségét csökkentenék.
1. Olyan ételeket készítsünk otthon, amikhez van is hozzávalónk.
2. Jelöljünk ki egy polcot a hűtőszekrényben vagy a kamrában a felhasználásra váró élelmiszerek számára.
3. Mielőtt megfőznénk az ételt, gondoljuk át, hogy hányan fognak enni belőle.
Annak ellenére, hogy ezek a lépések viszonylag egyszerűek, keveseknek van például a hűtőszekrényben vagy a kamrában „fogyasszuk el” polca.
Sokan már beépítették a fenti magatartásformákat az otthoni szokásaik közé. Nekik a kutatás további három olyan módszert ajánl, amelyek egy kicsit több erőfeszítést igényelnek.
4. Heti élelmiszerhulladék-csökkentési célok kitűzése.
5. Vásárlási lista készítése és betartása a bevásárlás során.
6. Étkezési terv készítése a következő három-négy napra.
Az élelmiszerpazarlásról még több érdekes információt ebben a cikkben olvashatsz.