Indiába visszatérnek a gepárdok 70 évvel a kipusztulásuk után

Indiába visszatérnek a gepárdok 70 évvel a kipusztulásuk után
Indiába visszatérnek a gepárdok 70 évvel a kipusztulásuk után

Nyolc namíbiai gepárd érkezett Indiába egy ambiciózus projekt keretében, amely a nagymacskák évtizedekkel ezelőtti helyi kihalása után megosztotta a vadvilág szakértőit.

A projekt a világ első interkontinentális áttelepítése a gepárdok, a bolygó leggyorsabb szárazföldi állatainak számára. Az öt nőstényt és három hímet egy namíbiai vadasparkból egy bérelt Boeing 747-es, “Macska-gép” névre keresztelt repülő fedélzetén szállították egy 11 órás repülőúton. Az állatok mindegyikét műholdas nyakörvvel látták el, hogy nyomon követhessék mozgásukat. Kezdetben körülbelül egy hónapig karanténban tartják őket, mielőtt szabadon engednék a park nyílt erdei területein.

A kritikusok arra figyelmeztettek, hogy az élőlények nehezen tudnak alkalmazkodni az indiai élőhelyhez. A parkban jelentős számú leopárd él, és Ravi Chellam természetvédelmi kutató szerint a kölykök az elvadult kutyák és más ragadozók áldozatául eshetnek. “Először az élőhelyeket kellett volna előkészíteni, mielőtt a macskákat Namíbiából behozták volna. Ez olyan, mintha egy új városba költöznénk, ahol csak egy nem túl optimális hely áll rendelkezésünkre. Egyáltalán nem jó helyzet.”

A gepárdok nagyon alkalmazkodóképesek, és azt feltételezzük, hogy jól alkalmazkodnak majd ehhez a környezethez is” – magyarázta Laurie Marker, a namíbiai székhelyű Cheetah Conservation Fund jótékonysági szervezet alapítója, amely központi szerepet játszott a projekt logisztikájában. ” Nincsenek nagy aggodalmaim.” További 12 gepárd várhatóan a jövő hónapban csatlakozik a fiatal indiai populációhoz Dél-Afrikából.

India egykor az ázsiai gepárd hazája volt, de 1952-ben kihaltnak nyilvánították az országban. A kritikusan veszélyeztetett alfaj, amely egykor a Közel-Keleten és Indiában élt, ma már csak Iránban található meg, nagyon kis számban. Az állatok Namíbia kormányának adományát képezik, amely egyike annak a maroknyi afrikai országnak, ahol ez a csodálatos teremtmény még vadon él.

Forrás (aljazeera)

search icon