Röpke interjú Karalyos Gáborral, a főváros hegylakójával
Röpke interjú Karalyos Gáborral, a főváros hegylakójával

„Egy kert a hegyen. Egy vegán a kertben. Képek, írások, kísérletek. Egy színész civil játékai.” Ezekkel a sorokkal kezdődik Karalyos Gábor története a természet kereséséről. Gábor színészi hivatása mellett igyekszik olyan életet élni, amely mindannyiunk számára példa lehet. Számos videóanyagot, interjút találhatunk tőle a médiaplatformokon, így mi is vettük a bátorságot, és felkerestük városunk hegylakóját. Ökotudatos, vegán, környezetbarát életéről a Vegán Hegylakó Facebook-oldalán olvashattok.

Karalyos Gábor 17 négyzetméteres, Budapest melletti házikója, amely 3 szinten szolgálja a vegán színész kényelmét.

Gábor, hogyan lettél vegán?

Teljesen véletlenül. (nevet) Nem készültem rá, a baráti társaságban volt ismerős, aki szintén vegán volt. Tiszteltem, és mindig arra gondoltam, mennyire nehéz lehet ennyi lemondással élni. Persze azóta megváltozott a véleményem. Volt két nagyon kedves ismerősöm, akik többször szóba hozták, hogy szerintük nekem is vegetáriánusnak kellene lennem. Majd ők is vegán életmódra váltottak. Még mindig beleborzongok, amikor Az igazi Mátrix – 101 ok, hogy a piros tablettát vedd be című dokumentumfilmre gondolok. Ha jól tudom, elérhető a YouTube-on, érdemes megnézni. Sokkolt, amit láttam, nagyon összeszedett és pontos előadás.

Mi változott azóta, amióta életmódot váltottál?

Sokkal erősebb lettem, kevesebb idő kell már pihenésre, nyugodtabb vagyok. A legdrasztikusabb változást a lelkemben tapasztaltam. Sokkal empatikusabbá, türelmesebbé váltam. Az emésztésem teljesen megváltozott, és – ami a legjobb – elmaradtak a nagy étkezések utáni „kajakómák”. A környezettudatosság pedig természetszerűen megjelent, igényem lett arra, hogy természetközeli életmódom legyen. Folyamatosan fejlődők, már csak csomagolásmentes boltokban, piacokon vásárolok. Valószínűleg bután hangzik, de én így érzem magam tisztának.

Hogyan lettél te a Vegán Hegylakó?

Ez elég egyszerű történet. Hegylakó voltom régebbre nyúlik vissza, a Facebook-oldal pedig azért született, mert amikor vegán lettem, nagy késztetést éreztem arra, hogy mindenkit megtérítsek. Aztán lehiggadtam, megvártam, amíg az emberek nyitottá válnak az életvitelemre, és elkezdenek érdeklődni, kérdezni.

Milyen ételeket főzöl legszívesebben?

Mindenfélét. (nevet) Egyet tudnotok kell: nagyon sokat változott az ízlésem. Lehet, hogy a vegán konyha első közelítésben bonyolultnak tűnik, valójában azonban nem az. Tele van élettel. Egyrészt nagyon szeretek kísérletezni, másrészt imádok az alapanyagokkal játszani. Ezeket szeretem a saját kertemben megtermelni, aztán különböző recepteket megvalósítani belőlük a konyhámban. Rengeteg meglepetés rejlik a vegán életmódban, mindig hoz valami újat, ezzel együtt nemcsak nekem jó, hanem a világunknak is.

Karalyos Gábor kertészkedik, üvegházat tart fenn, és fontos számára, hogy minél több ételt maga termeljen meg.
Fotó: facebook/story

Gábor, olvastam, hogy száraz toalettet használtok. Ezt miként képzeljük el?

Igen, pontosan. Ez egy zárt rendszer, a tartalma külön komposztálódik, fekete humusszá bomlik. Az a lényege, hogy használat után betakarjuk valamilyen szerves anyaggal, például fűnyesedékkel, szalmával, faforgáccsal. Kissé félve álltam neki, mert az ilyen dolgokról használat közben derül ki, hogyan működnek. Tehát kétféle komposztunk van, a kerti és a konyhai hulladékok mellett a sajátunk. Az utóbbival főleg a dísznövényeket trágyázom. Azon szoktam mosolyogni, hogy végül is mi is növényevők vagyunk, így nagy baj nem lehet.

Mit tanácsolnál annak, aki kacérkodik a vegánsággal? Mire figyeljen az elején?

Mindenkinek azt tanácsolom, hogy vágjon bele. Manapság már rengeteg helyen tájékozódhat az ember. Érdemes utánajárni például a Veganuár elnevezésű kezdeményezésnek. A világban nagyon sok ember csatlakozik a kihíváshoz, amelyhez kap segítséget is. Recepteket, tájékoztató videókat, amelyek a kezdeti nehézségeken átsegítenek. A program 30 napos, és az a jó benne, hogy nem csak januárban kezdődhet a „megmérettetés”. Legyünk határozottak és kitartóak, mert a környezetünk tanácsokkal kezd ellátni abban a pillanatban, hogy az életmódváltásunk kiderül. Az első időszakban az a legfontosabb, hogy változatosan étkezzünk, és az ételek nagy része nyers legyen. Próbáljátok ki, és meglátjátok, egy új világ tárul elétek.

search icon