Az élelmiszeripar a felelős a globális szén-dioxid kibocsátás csaknem negyedéért, mégis már a szállítás során az élelmiszerek jelentős része tönkremegy. Ezen a helyzeten lehetne változtatni a digitalizációval.
Az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet szerint évente 1,3 milliárd tonna élelmiszer veszik kárba, még mielőtt a tányérunkra kerülhetne. Ez a megtermelt élelmiszer körülbelül 30%-át teszi ki.
Ennek oka elsősorban a árufuvarozás és a logisztika rossz hatásfoka. A szingapúri kikötő egyik irányítója szerint, a szállítmányozási ipar magasabb fokú digitalizációja nagy lehetőségeket rejt a veszteségek csökkentésére.
Bár a legnagyobb hajózási társaságok, melyek a világ áruinak 90%-át szállítják, ígéretet tettek rá, hogy a következő 30 év során elérik a karbonsemlegességet, ez csupán az üzemanyagok okozta szennyezésre vonatkozik, az élelmiszerpazarlásból származó közvetett kibocsátásokra nem.
Forrás: Aljazeera