A klímaváltozás hatására egyre északabbra húzódik a bortermelés alkalmas területek határa, a skandináv országokban pedig gombamód szaporodnak a borászatok.

Két évtizeddel ezelőtt ez az iparág lényegében ismeretlen volt az északi országokban. A nyarak azonban egyre melegebbek és egyre hosszabbak, ami egyre több szőlőfajta számára teremti meg a lehetőséget. Mára Dániában több mint 90, a svédeknél 40 és a norvégoknál is több tucat pincészet működik, és minden évben egyre többet létesítenek.

A sarkvidékek kapcsán ismeretes, hogy a felmelegedés jóval erősebb ezekben a régiókban, mint más területeken, ám ami a jégsapkák és az ökológiai rendszerek szempontjából végveszéllyel fenyeget, az a skandináv borászat számára egyre nagyobb lehetőségeket teremt. Ezzel együtt a termelés volumene egyelőre eltörpül a nagyobb bortermelő országok termelése mellett.

Skandináviában ahol a szőlő számára alkalmas időszak 4,5-5 hónap hosszú volt, a felmelegedés hatására egyre hosszabb, akár 6-6,5 hónap hosszúságúra nyúlhat, mielőbb a fagyok újra beköszöntenek.

Greg Jones borászati kutató

Eközben a hosszú tradíciókkal rendelkező klasszikus bortermelő térségek egyre több kihívással kénytelenek szembenézni. Ahogy októberben írtuk, a 2020-as év itthon és a világ legtöbb bortermelő országában gyenge év volt. Hazánkban például a tavaszi fagyok és az aszály által érintett fajták 15-20%-kal is kevesebbet termettek.

A déli régiókban ma a forróságot jobban elviselő fajokkal próbálkoznak és az északi lejtőkre való szőlőtelepítés is egyre nagyobb szerepet kap.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

(BusinessInsider)

hirdetés
Planet Budapest 2023 videó
Exit mobile version