Fenntartható kereskedelem? Van, ahol már megvalósult

Fenntartható kereskedelem? Van, ahol már megvalósult
Fenntartható kereskedelem? Van, ahol már megvalósult

Ahhoz, hogy az élelmiszeripari ellátás jól és gördülékenyen működjön, számos lépésnek meg kell valósulnia. Ebből az egyik, melyet sajnos még nem elegen tartanak fontosnak, a fenntarthatóság. De hogyan lehet ezt jól csinálni? Hogyan lehet eredményes és hatékony? Egyre több magyar cég kutatja a választ, és alakítja át folyamatait ahhoz, hogy mindez a gyakorlatban is ütőképes legyen.

A Planet Business Club workshopjai nem kisebb célt szolgálnak, mint a legégetőbb és legtöbb innovációt rejtő ágazatok fenntarthatósági törekvéseinek megismerését, valamint ezek megtanítását gyakorlati példákon keresztül. Ehhez minden alkalommal olyan vállalatok szakembereit kérik fel, ahol már van példa a helyes gyakorlatra, ahol hatékonyan működnek a folyamatok, és ahol kiemelt szerepet kap a fenntarthatóság.

Május 9-i workshopjukon a kereskedelem kap figyelmet: interaktív formában átadott gyakorlati tudással felvértezve léphetnek ki a résztvevők az előadóterem ajtaján. Lássuk, kik lesznek a workshop főszereplői!

Bolygóközpontú tervezés és átfogó tudás

Dalmadi Júlia a workshop moderátora és előadója, élelmiszer-futurista vállalkozó. Erőssége a fogyasztó- és bolygóközpontú tervezés, a rendszerben gondolkodás, valamint a co-design az élelmiszeripari szereplők globális hálózatával. Élelmiszeripari innovációs mesterszakos tanulmányai óta a Future Food Institute nagyköveteként tevékenykedik, számos oktatási projektet tervez és valósít meg. Az FAO-val közös kezdeményezésüknek, a Food & Climate Shaper Boot Camp-eknek köszönhetően egy az élelmiszeripart felforgató, globális hálózat vezetője. 2021 óta vezeti a TransFoodMission nevű cégét, amellyel célja az upcycling mint körkörös megoldás népszerűsítése az élelmiszeripari hulladék csökkentése érdekében a közép- és kelet-közép-európai régióban a termelési és a feldolgozási szakaszokban. Júlia nemcsak előad, hanem kérdez is: tapasztalatának köszönhetően a legégetőbb kérdésekre kaphatnak választ a résztvevők.

A választás a vevőé, a lehetőségek megmutatása a vállalatok feladata.
Kép: canva

Élelmiszer-házhozszállítás kicsit másképp

A 2019-ben Magyarországra érkezett Kifli.hu élelmiszer-házhozszállítási tevékenységet végez az ország számos pontján. A szupermarketek és a helyi piacok választékával is rendelkező vállalkozás ügyfeleinek elégedettsége mellett nagy figyelmet fordít tevékenységének fenntarthatóbbá tételére is.

A Kifli.hu a csomagolási megoldások optimalizálásán túl a logisztikai tevékenység környezeti hatásának minimalizálását és az élelmiszerpazarlás megelőzését is hangsúlyozza. Mindezt különféle intézkedéseivel a gyakorlatban is igyekszik megvalósítani.

Szalma Rita több mint két éve kamatoztatja értékes offline kereskedelmi tapasztalatait a Kifli.hu dinamikusan fejlődő piacán. Kereskedelmi és élelmiszermérnöki végzettsége szorosan kapcsolódik pénzügyi ismereteihez, és hisz abban, hogy a vállalat „Eat well, live well” mottója valós előnyöket nyújt a vásárlóknak a vállalat egyedi kínálata és szolgáltatásai segítségével.

Hogy milyen egy gyorsan és fenntarthatóan növekvő vállalat? A workshopon kiderül!

Bárhol lehet fenntartható a kereskedelem.
Kép: canva

Az egyik legnagyobb hazai cég, ahol a fenntarthatóság is fontos szempont

Török Zsófia a SPAR Magyarország fenntarthatósági szakértőjeként munkájával hozzájárul „A fenntartható jövőért” kampány megvalósításához. Az élelmiszerlánc a környezet, az egészség, az élelmiszer-biztonság, a munkavállalók és a társadalom igényeinek figyelembevételével végzi tevékenységét.

A fenntarthatósági kampány öt alappillére meghatározza a SPAR Magyarország mindennapos működését, illetve a jövőbeli fejlesztések irányát. Zsófia a kerekasztal-beszélgetés és a workshop során a kiskereskedelmi láncnak a csomagolóanyag-felhasználás csökkentésére irányuló törekvéseit, többutas megoldásait ismerteti, illetve a rövid ellátási láncokat támogató „Régiók Kincsei” programról osztja meg tudását.

Az innovációk a kis- és nagyvállalkozóknál is megjelennek.
Kép: canva

Zöld megoldások a logisztikában

A logisztikai ágazatban is egyre több a fenntartható törekvés. Bátki Sándor a Trans-Sped képviseletében vesz részt a jövő kereskedelmi megoldásairól szóló kerekasztalbeszélgetésben. A Trans-Sped több mint 30 éve van jelen a logisztikai piacon. A logisztikai szolgáltatások tekintetében a vállalkozás megbízható megoldásokkal rendelkezik a fuvarozás, szállítmányozás, raktározás és egyéb kiegészítő tevékenységek esetében is. A Trans-Sped ügyfelinek kiszolgálása mellett nagy hangsúlyt fektet a környezet védelmére és megóvására, így mindennapos működését is ezen vezérelvek mentén igyekszik folyamatosan fejleszteni.

Sándor 2015 óta támogatja munkájával a Trans-Sped-et. Operatív ügyvezető helyettesként az operatív üzleti igazgatóságok – köztük a szállítmányozás, fuvarozás, vám, raktárlogisztika, logisztikai technológia és a disztribúciós üzletág – munkáját
koordinálja, emellett pedig az üzletfejlesztési tevékenység irányításában vállal jelentős szerepet. 

Digitális innovációk a bolygó szolgálatában

A Supp.li elnevezésű digitalizált élelmiszer-ellátási lánc és ökoszisztéma-szolgáltató vezérigazgatójaként Balog Zsolt küldetése pedig az élelmiszerek piacra kerülésének automatizálása a kis és közepes méretű helyi gazdálkodók számára.

Zsolt több mint 16 éves tapasztalattal rendelkezik számos iparágban (pl.: FMCG, logisztika, élelmiszeripar, kiskereskedelem) és több országban. Szakértő helyi és globális márkák felépítésében, újrapozicionálásában és megfiatalításában. Munkája során gyakran alkalmaz nem tipikus koncepciókat, kampányokat és digitális innovációkat. Zsolt stratégiai gondolkodásmóddal és kreatív érzékkel rendelkezik, jól ismeri a piac dinamikáját és a fogyasztói igényeket különböző régiókban és kultúrákban. Ezenfelül szenvedélyesen dolgozik egy digitalizált, fenntartható és innovatív mezőgazdaság és élelmiszer-ellátási lánc kidolgozásán Európán belül és a kontinensek között.

A workshop interaktív módon elméleti és gyakorlati tudással gazdagítja a résztvevőket. Olvasd el beszámolónkat az előző workshopokról, amelyek témái a regeneratív mezőgazdaság, valamint a hulladékból érték voltak!

Ha érdekel a téma, és tanulnál, vegyél részt a workshopon május 9-én 15 órától 17:30-ig a 1117 Budapest, Buda-part tér 2. alatt, az IUFA irodában, ahol bepillantást nyerhetsz abba, miként játszik kulcsfontosságú szerepet a kereskedelem az élelmiszer-ellátási rendszer fenntartható átalakításában.

A jelentkezési lapot itt találod, az eseményről pedig még többet olvashatsz itt!

kiemelt kép: canva

search icon