Kalifornia mamutfenyőinek fontos szerepe lehet a szén megkötésében
Kalifornia mamutfenyőinek fontos szerepe lehet a szén megkötésében

A kaliforniai mamutfenyők a Föld legmagasabb és legősibb fái közé tartoznak, pontos méretük megbecslése azonban nehéz feladat. Ezek az óriásfák létfontosságúak lehetnek az éghajlatváltozás elleni küzdelemben.

Egészen a közelmúltig csak úgy lehetett megállapítani, hogy mekkorák ezek a fák, ha felmásztak rájuk, esetleg ha a törzsük átmérője alapján saccolták meg a méretüket, vagy ha kivágták őket. Ezek a módszerek azonban nem túl megbízhatóak, és nagy hibahatárokkal járhatnak.

A University College London és a University of Maryland tudósai azonban kifejlesztettek egy módszert, lézer segítségével számítják ki a teljes tömegüket. A szkennelt fák között volt a 88 méter magas „Armstrong ezredes” is. Az amerikai Kaliforniában, az Armstrong Redwoods State Natural Reserve-ben található kolosszus a becslések szerint több mint 1400 éves, súlya pedig körülbelül 110 tonna lehet, ami nagyjából 10 emeletes busz súlyának felel meg. Azt is megállapították, hogy ezek a hatalmas fák akár 30 százalékkal nagyobbak lehetnek, mint azt korábban gondolták. Az eredmények azért fontosak, mert segíthetnek a tudósoknak megbecsülni, hogy mennyi szenet kötnek meg, és hogyan reagálhatnak az éghajlatváltozásra.

A NASA tudósai ezt a földi kutatást arra használták fel, hogy teszteljék és fejlesszék azt a technológiát, amelynek segítségével feltérképezhetik az erdőket az űrből. GEDI elnevezésű projektjük információkat szolgáltat arról, hogy a fák milyen szerepet játszanak a globális szénkörforgásban. A Nemzetközi Űrállomás (ISS) fedélzetén alkalmazott fejlett lézertechnológiával részletes 3D-s térképeket készítenek a Föld erdeiről.

(Forrás: Euronews)

search icon