Két keréken az egészségért
Két keréken az egészségért

Az elmúlt évtizedben igazi biciklis forradalom zajlott le Magyarországon, főleg Budapesten. A vidéki városokban is évről évre egyre többen pattantak nyeregbe, és a kerékpározás szabadidős elfoglaltságból a tömegközlekedés alternatívájává vált, amely trendet a koronavírus-járvány még tovább erősítette.

A Magyar Kerékpárosklub 2020-as, országos reprezentatív felmérése szerint hazánk teljes felnőtt lakosságának 9, a budapestieknek 11, a budapesti tömegközlekedőknek pedig 13 százaléka tekert többet a fertőzésveszély miatt.

A BKK 2019–20 között kiugró, mintegy 15 százalékos biciklis forgalomnövekedést mért, ez a szám 2021-ben még magasabb volt 3 százalékkal. Az adatok a bringázás szempontjából kritikus téli időszakban is nagy növekedést mutatnak. A műszeres számlálópontokon a koronavírus-járvány előtti időszakhoz (2019) képest 2022 februárjában 40 százalékos kerékpáros forgalomnövekedést mértek.

Magyarországon a felnőtt lakosság 71 százaléka kerékpározik több-kevesebb rendszerességgel. Napi közlekedésre 16 százalékuk használja a biciklit, ez régiónként eltér.

A kutatás talán legfontosabb tanulsága, hogy a megkérdezettek saját bevallásuk szerint leginkább azért bringáznak, mert így mozoghatnak és egészségesebbek lehetnek.

A kerékpározásnak számos kedvező egészségi hatása ismert. Erősíti az immunrendszert, edzi a szív- és keringési rendszert. Tekerés közben a szívverés felgyorsul, a vérkeringés élénkül, a szervezet sejtjeihez azonos idő alatt több oxigén jut el, mint nyugalmi helyzetben. A mozgás által kalóriát égetünk, így csökkenthetjük a túlsúlyból adódó kockázatokat. A biciklizés pedig minden izmot megmozgat. Igénybe veszi a felső- és alsótest izmait, amelyek a zsírégető hatásnak köszönhetően jobban láthatóvá válnak. Számos más sporttal ellentétben kevésbé terheli az ízületeinket.

Számos betegséget segít megelőzni, elsősorban a szív- és érrendszerieket. Az intenzívebb keringés tisztítja az ereket, megakadályozza meszesedésüket, segít a koleszterinszint megfelelő szinten tartásában. A vércukorszint csökkentésével a kettes típusú cukorbetegséget is megelőzhető. A rendszeres tekerés a magas vérnyomás és a rák kockázatát is csökkenti.

Sokaknak okoz dilemmát, nem árt-e többet az egészségének, ha a városi, szennyezett levegőben két kerékre pattan, hiszen az apró káros részecskék belélegzése légúti bántalmakat, keringési és érrendszeri megbetegedéseket okozhat. Számos kutatás megállapította, hogy a biciklisek összességében kevesebb szennyezett levegőt szívnak be, mint az autósok, hiszen ők magasabban veszik a levegőt, az autók szellőztetőrendszere pedig a talaj szintjéhez közelebb szívja magába a magasabb károsanyag-koncentrációjú levegőt.

Egy vizsgálat azt is kimutatta, hogy a bringások szervezetébe sokkal rövidebb ideig jutnak be a káros anyagok, hiszen rövidebb ideig szívják be a rossz levegőt, míg az autók perceken keresztül hordozzák magukkal a szennyezett levegőt.

(Forrás: demokrata.hu Kép: pexels.com)

search icon