Kártérítést követelhetünk, ha a szennyezett levegő miatt leszünk betegek
Kártérítést követelhetünk, ha a szennyezett levegő miatt leszünk betegek

Kártérítést követelhetnek a kormányoktól az Európai Unió polgárai, ha egészségükre káros hatással volt a túlzott légszennyezés.

Az indítvány előzménye, hogy egy párizsi lakos 21 millió euró kártérítést követelt a francia államtól, mivel állítása szerint a lakhelye környékén a növekvő légszennyezés károsította egészségét.

Az ügyben végül az Európai Unió luxemburgi székhelyű Bírósága arra az álláspontra jutott, hogy a levegőminőség védelmére vonatkozó határértékek megsértése az uniós jog alapján feljogosíthatja a károsultakat, hogy kártérítést kérjenek kormányuktól.

Az indítvány szerint ugyanakkor „a tagállam bizonyíthatja, hogy a határértékek ilyen fokú túllépése akkor is bekövetkezett volna, ha időben olyan levegőminőségi terveket fogadott volna el, amelyek megfelelnek az uniós irányelv követelményeinek”.

Az indítványt ismertető főtanácsnok véleménye nem köti a bíróságot, ugyanakkor a gyakorlat azt mutatja, hogy döntéshozatalkor a testület gyakran azonos álláspontra helyezkedik a főtanácsnokkal.

(Forrás: index.hu Kép: pexels.com)

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon