
Az Érden nemesített Magdolna és Pillangó jó szívvel ajánlható a hazai ültetvényekre és kertekbe is.
A Magyar Mezőgazdaság publikációja szerint a Magdolna a korai-középkorai érésű fajták közé tartozik. Sajmeggy alanyon, öntözetlen körülmények között is rendszeresen és bőven terem. A cseresznyeszezon első felében, a Bigarreau Burlat után 7–10 nappal érik.
Gyümölcsei kezdetben sötétpirosak, teljesen éretten viszont szinte feketék. A csillogó, szív alakú, ropogós gyümölcsök átmérője 30 milliméter körüli. Előnyös tulajdonsága, hogy az ebben az időszakban érő fajtákhoz képest kemény húsú, íze édesen fűszeres, magas a szárazanyagtartalma. Közepesen korán virágzik, önmeddő fajta, jól termékenyítik a vele együtt virágzó fajták, például a Bigarreau Burlat vagy a Carmen. Fája középerős, erős növekedésű, enyhén szétterülő.
A Pillangó (Papillon®) fajta bikolor cseresznye, halvány pirosasnarancs színű, és márványozott a héja. A Bigarreau Burlat után 15–20 nappal érik. Minden évben megbízhatóan rendszeresen és bőven terem. Gyümölcsei vese alakúak, s akár a 30 milliméteres átmérőt is elérik. A gyümölcshús lédús, középkemény vagy kemény. Édes ízű, és kifejezetten magas a cukortartalma. Németországi tapasztalatok szerint gyümölcse repedésre nem hajlamos.
Középkései virágzású, önmeddő. Jó pollenadói a vele együtt virágzó fajták, például a Kordia vagy a Germersdorfi-klónok. Fája középerős növekedésű, könnyen alakítható, akár intenzív művelésbe is vonható. A gyümölcsnek kiváló tulajdonságai és különleges színe miatt helye van a piacon. Szaporítóanyaga elérhető a hazai faiskolákban is.
Fotó: Canva