Hogyan készítsünk a túlérett csonthéjas gyümölcsökből daiquirit?
Hogyan készítsünk a túlérett csonthéjas gyümölcsökből daiquirit?

Ha a csonthéjas gyümölcsök túlérettek és túl puhák lesznek, ne bosszankodjunk: turmixoljuk össze a gyümölcshúst, és készítsünk egy finom daiquirit (a rum nem kötelező).

A csonthéjas gyümölcsök annál édesebbek és ízletesebbek, minél érettebbek. Amikor a gyümölcshús végül megreped, és túl puha lesz ahhoz, hogy megegyük, többféleképpen is felhasználhatjuk ezt a szezonális csemegét. Távolítsuk el a magokat, és kenjük mézzel pirítósra, készítsünk belőle nyers lekvárt, vagy ha már elmúlt 17 óra, állítsunk össze belőle egy frissítő jeges daiquirit. Elkészítése mindössze néhány percet vesz igénybe, úgy érezhetjük magunkat, mint egy igazi mixer, és az ételpazarlást is megakadályozhatjuk így.

Jeges daiquiri túlérett gyümölcsökből

Ez a mennyei daiquiri remek módja annak, hogy egy buliban elkényeztessük vele a vendégeket. Egyszerű ízesítéshez használjunk egy fajta csonthéjas gyümölcsöt, vagy alkossunk saját kombinációkat bármilyen gyümölcsből, ami éppen rendelkezésünkre áll. Különösen finom a sárgabarackos vagy őszibarackos daiquiri. Ha nem bio lime-ot használunk, hagyjuk ki a héját, hogy elkerüljük a gombaölő és növényvédő szereket – ez a csonthéjas gyümölcsökre is vonatkozik, mert sokuk jelentős növényvédőszer-maradványokat tartalmaz.

4 személyre

200 g érett csonthéjas gyümölcs (szilva, sárgabarack, őszibarack, stb.), kimagozva
150 ml fehér rum
4 evőkanál agavészirup vagy méz
1 (bio) zöldcitrom héja és leve
300 g jég, plusz extra ízlés szerint

Tegyünk mindent egy turmixgépbe, és turmixoljuk egyenletes pépesre. Adjunk hozzá több jeget, ha sűríteni, vagy egy csipetnyi vizet, ha hígítani szeretnénk, majd ha kívánjuk, adjunk hozzá még több agávét vagy mézet az édesítéshez. Tálaljuk hűtött pohárban, és fogyasszuk élvezettel.

Forrás (theguardian)

search icon