Kevesen keressük a fenntartható csomagolásokat

Kevesen keressük a fenntartható csomagolásokat
Kevesen keressük a fenntartható csomagolásokat

Vásárláskor még mindig az ár a legfontosabb, a fenntartható csomagolás szinte egyáltalán nem szempont a termékek kiválasztásakor. De pontosan mi számít fenntarthatónak?

A Rondo Hullámkartongyártó Kft. új kutatásából az is kiderül, hogy mindennek ellenére a magyarok örülnek neki, ha környezetbarát csomagolóanyagban érkezik a vásárolt áru – nem mindenki tudja azonban pontosan, hogy mi is számít zöld csomagolásnak.

A Rondo Hullámkartongyártó Kft. legfrissebb kutatása szerint a körforgásos gazdaság a többség számára a csomaglóanyagok újrahasznosítását jelenti, ami azt mutatja, hogy a legtöbben nincsenek tisztában a fogalommal: 66% mondta azt, hogy a körforgásos gazdaság a termékek visszagyűjtését és azonos célra való felhasználását jelenti, ők nem gondoltak arra, hogy a használt áruk új funkciót is kaphatnak. A csomagolóanyagok szerepéről a körforgásos gazdaságban a megkérdezettek 59%-a mondta azt, hogy a megfelelően visszagyűjtött csomagolóanyagok újrahasznosíthatók és újból csomagolás készülhet belőlük, és csak 32% szerint lehetséges, hogy a megfelelően visszagyűjtött csomagolóanyagokból más termékek készülhetnek.

Még mindig az ár dönt

Noha a fentiekből látszik, hogy sokan úgy gondolják, a csomagolóanyagok jellemzően nem fenntarthatóak, mégis csak kevesek számára szempont, hogy a megvásárolt termék csomagolása a lehető legkevesebb hulladékot termelje.

A magyar fogyasztók árérzékenysége hagyományosan magas, ennek megfelelően az ár a legfontosabb tényező egy termék kiválasztásakor is. A csomagolás szerepe elhanyagolható, mindössze a megkérdezettek 7%-ának kiemelten fontos, és további 12% tartja fontosnak, de a vásárlók egyébként nem is igazán látják a lehetőséget arra, hogy fenntartható csomagolású termékeket válasszanak.

Élelmiszerek között már elterjedt a fenntartható csomagolás

A fogyasztók érzékelése szerint az élelmiszer-szektorban a legelterjedtebb a fenntartható csomagolás, a válaszadók közel kétharmada találkozott ilyen megoldással. A többi termékcsoportban (ruházat, illatszer és drogéria, tisztítószer és vegyi áru, dekorációs termékek és egyéb) átlagosan 25-30% találkozott már fenntartható csomagolással. De a fenntartható csomagolások elterjedtsége továbbra is alacsony a megítélésük szerint.

Online vásárláskor némileg változik a válaszadók attitűdje, ebben az esetben a vásárlók fontosabbnak tekintik a környezetbarát csomagolóanyagok használatát, mint általában. Ennek elsősorban a szállítás miatt szükséges plusz csomagolóanyagok használata az oka. Ugyanakkor itt sem feltétlenül ez az elsődleges szempont: a válaszadók 47%-a mondta azt, hogy nem a környezetbarát csomagolás és szállítás alapján dönt a termék kiválasztásakor, de örül neki, ha a szolgáltató odafigyel erre. A megkérdezettek 12%-a nagyon fontosnak, 26%-a fontosnak, 15%-a pedig egyáltalán nem fontosnak tartotta ezt a szempontot.

Mi számít fenntartható csomagolásnak?

Hogy milyen csomagolóanyag lehet fenntartható, arról felemás információi vannak a fogyasztóknak: 66% tarja fenntarthatónak a hullámkartonból, illetve a papírból készült csomagoló anyagokat, emellett az üveg az, amit még viszonylag sok válaszadó (46%) fenntarthatónak tart. Ez nagyjából meg is felel a valóságnak, hiszen a hullámkarton akár 100%-ban lebomló, az üveg pedig – a megfelelő hulladékkezelés mellett – akár végtelen alkalommal újrahasznosítható. Rosszabb a megítélése a fémnek (31%) és a műanyagnak (17%), érdekes módon azonban 6% az egyébként rendkívül környezetkárosító hungarocellt jelölte meg a legfenntarthatóbb csomagolásnak.

search icon