Szakmai elismerést kapott a húsz éve fenntarthatóan működő élményközpont
Szakmai elismerést kapott a húsz éve fenntarthatóan működő élményközpont

A közel két évtizede üzemelő, hazai családi vállalkozás gyökérmezős szennyvízkezelési rendszerével, napelemparkjaival, több mint 100 szabadtéri és beltéri játékával régóta a fenntarthatóság jegyében működik. A Katica Tanya Élményközpont most szakmai fődíjat nyert a Turizmus Évadnyitó Gáláján.

Gyökérmezős szennyvízkezelés, napelem, elektromos gokart – ezekből ma már mindhármat megtalálhatjuk az innovatív kezdeményezésekben országosan is az élen járó családi élményközpontban, a Kaposvár közeli Patcán működő Katica Tanyán. Az első komoly eredmény a helyi ökológiai szennyvízkezelés beindítása volt. A gyökérmezős szennyvízkezelő természetes módon működik, vegyszerek és energia felhasználása nélkül, így azt nem kell a Katica Tanyától 22 km-re lévő vegyi úton működő szennyvízkezelőbe szállítani. Ezzel a megoldással évente több ezer kilométernyi szállítást és tetemes mennyiségű vegyszerhasználatot kerülnek el.

Ezt követték a napelemparkok, a több vízkörös vízellátás (kommunális, fúrt kút, esővíz), a PET-palackos üdítők eliminálása, a lebomló catering csomagolók kizárólagos használata, valamint a „Fizess hulladékkal” elnevezésű program, amelynek keretében a látogatók szelektíven gyűjtött hulladékkal tudják fizetni a belépőjük egy részét. A Katica Tanya üzemeltetői hisznek abban, hogy nem tiltani kell, hanem alternatívát ajánlani.

A projekt felelőse, az élményközpont megálmodója, Handó János elmondta, hogy nagyon büszkék arra, hogy a Katica Tanya energiaigényét 2017 nyarától kizárólag megújuló forrásból fedezik, és hogy a felhasznált fosszilis energiák szén-dioxid-kibocsátását masszív fásítással ellensúlyozzák. A tanya filozófiája, hogy a fenntarthatóságban nincs kompromisszum. Handó János azt vallja, hogy a fenntarthatóság egy folyamat, aminek csak részeredményei vannak, vége nincs, ezért a továbbiakban is folytatja a munkát, új ötletekkel egy zöldebb világ felé.

A Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány és a Turizmus.com szerkesztősége 2024. február 1-jén adta át a Fenntarthatósági Díjat. A 34 pályamű közül négyen kerültek a döntőbe. Az első helyen holtversenyben a patcai Katica Tanya Élményközpont kapta az elismerést.

A fenntarthatósággal és azzal, hogy mi mit tehetünk bolygónk védelméért, kiemelten foglalkozott a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expó is.

Forrás: White Elephant Digital
Kiemelt kép: Katica Tanya

search icon