Ördög Nóra és Till Attila segítenek eligazodni az új visszaváltási rendszeren

Ördög Nóra és Till Attila segítenek eligazodni az új visszaváltási rendszeren
Ördög Nóra és Till Attila segítenek eligazodni az új visszaváltási rendszeren

A népszerű televíziós műsorvezetők, Ördög Nóra és Till Attila januártól nagykövetként csatlakoztak a MOHU körforgásos gazdaságot támogató szemléletformáló kampányaihoz. Az együttműködés célja, hogy a vállalat minél több embert elérjen a szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatos üzeneteivel.

A nagykövetek egyik feladata például az, hogy segítenek eligazodni az új visszaváltási rendszer REpontjainak működési szabályaival kapcsolatban. A MOHU szerdán délelőtt sajtótájékoztatót tartott a Budakeszin lévő LIDL üzlet parkolójában található REpont automatánál.

Az eseményen a sztárok először elmondták, hogy miért mondtak igent a felkérésre, és mennyire fontos számukra a fenntarthatóság. Ezután részletesen beszéltek az új visszaváltási rendszerről, miközben a gyakorlatban is bemutatták az automaták működését.

A fenntarthatóság alappillére a körforgás, és sajnos még mindig nagyon kevesen vagyunk, akik szelektíven gyűjtjük a szemetet. Pedig ez kulcsfontosságú ahhoz, hogy a benne lévő értékeket ki tudjuk nyerni és újra tudjuk hasznosítani. A Földünknek nincs több dobása, itt az idő, hogy tudatosan odafigyeljünk a környezetünkre. Ez mindannyiunk közös felelőssége! Boldog vagyok, hogy én is részt vehetek ebben a szemléletformáló kampányban

– mondta Ördög Nóra az együttműködésről.

Így működnek majd az automaták

A nagykövetek elmondták, hogy az új visszaváltható műanyag palackok, üvegek és alumíniumdobozok csak fokozatosan jelennek meg a boltok polcain, a gyártók ugyanis június 30-áig haladékot kaptak, eddig az időpontig még nem visszaváltható csomagolásokat is forgalomba hozhatnak.

Azokat a palackokat lehet majd visszaváltani, amelyekért kifizettük az 50 forintos visszaváltási díjat, és amelyeken rajta van a visszaváltási logó is. A nem visszaváltható palackokat és üvegeket pedig a korábbiakhoz hasonlóan a szelektív hulladékgyűjtőkbe kell dobni – közölték a nagykövetek.

Till Attila, a MOHU egyik nagykövete
Fotó: MOL Nyrt.

Ördög Nóra ezután megmutatta, hogyan működik az automata, amelybe csak egyszerűen bele kell helyeznünk a palackot, a gép pedig automatikusan leolvassa a rajta található vonalkódot. Ezt követően két opció közül választhatunk: a visszaváltási összeget felajánlhatjuk jótékony célra, vagy visszaigényelhetjük. Ha az utóbbit választjuk, akkor kapunk egy vouchert, amelyet levásárolhatunk abban az üzletláncban, ahol a visszaváltás történt.

A nagykövetek hozzátették, hogy hamarosan elérhető lesz egy applikáció is, amelyen keresztül a visszaváltási díj jóváírható lesz a számlánkon.

Egyre több a műanyag csomagolóanyag körülöttünk, minden általunk termelt ilyen típusú csomagolás nagy részben szemétté válik, amit egyszerűen elégetünk vagy elásunk. Ez ellen minél előbb tudatosan tennünk kell, ezt a gyakorlatot nem lehet tovább folytatni, a jövőnk múlik azon, amit most a fenntarthatóságért teszünk. Minél inkább arra kell törekednünk, hogy egy körforgás alapú rendszer valósuljon meg, ahol a hulladékra is újrahasznosítható alapanyagként tekintünk

– mondta Till Attila.

A cél a visszaváltási rendszer bevezetésével az, hogy a lehető legnagyobb mértékben hasznosítsák újra a Magyarországon forgalomba hozott italcsomagolásokat. Az Európai Unió írja elő, hogy ezt a rendszert be kell vezetni, és már több országban sikeresen működik. A szomszédos Szlovákiában alig egy év alatt a forgalomba hozott italcsomagolások 70%-át visszaváltották a vásárlók. Az 50 forintos visszaváltási díj motiválja a vásárlót arra, hogy visszavigye a csomagolást. A REpontoknak köszönhetően idővel akár 90%-ra is nőhet a visszaváltások aránya, és eltűnhetnek az erdőkből, az utak mellől a szemétként eldobott palackok, üvegek, dobozok.

Megéri csatlakozniuk az üzleteknek

Január óta 1600 helyen 2000 automatát telepített a MOHU, és ez a szám folyamatosan nő. A 400 négyzetméternél nagyobb üzlethelyiségekben kötelező visszaváltó automatát működtetni, de a rendszerhez bárki csatlakozhat, legyen szó boltról vagy akár vendéglátó egységről is.

A csatlakozás mindenképpen megéri, hiszen a REpont visszaváltási rendszerhez csatlakozó üzleteknek a MOHU kezelési díjat fizet, illetve a legfontosabb előny az, hogy a csatlakozás jelentős forgalomnövekedést eredményezhet, hiszen a nemzetközi tapasztalatok szerint a vásárlók oda viszik vissza a palackot, ahol megvették, valamint ott is vásárolják le a visszaváltásért kapott díjat.

Ördög Nóra és Till Attila, a MOHU nagykövetei
Fotó: MOL Nyrt.

A kisebb boltokban, ahol az automata nem fér el, úgynevezett házhoz menő REpont visszaváltási rendszer működik majd. Ezeken a helyeken a boltos egy applikációval visszaváltja és összegyűjti a beérkezett csomagolásokat, amelyeket a MOHU mobil visszaváltó autói rendszeresen elszállítanak. Csatlakozni a kézi visszaváltási rendszerhez a MOHU partnerportálján lehet, a REpont visszaváltási rendszerről pedig részletekbe menően ezen az oldalon tájékozódhatunk.

A műanyagszennyezés korunk egyik legnagyobb problémája, amivel a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expó is kiemelten foglalkozott. A problémát és a lehetséges megoldásokat a Your Planet interaktív kiállítás keretében tekinthették meg a téma iránt érdeklődők.

Kiemelt kép: MOL Nyrt.

search icon