Egyre több megújuló energiát használunk – de fosszilist is
Egyre több megújuló energiát használunk – de fosszilist is

A tiszta energiába történő beruházások 2023-ban tovább növelik előnyüket a fosszilis tüzelőanyagokra fordított kiadásokkal szemben – közölte csütörtökön a Nemzetközi Energiaügynökség – ezért a napenergia-projektek első ízben – várhatóan – meg fogják előzni az olajtermelésre fordított kiadásokat.

Hernádi Zsolt, a MOL vezérigazgatója Corvinus Egyetemen tartott előadásában elmondta, a megújuló energiákra való gyors átállás azért tűnik reménytelennek, mert az energiafajták az elmúlt kétszáz évben nem leváltották egymást, hanem kiegészítették, miközben a világ energiafogyasztása folyamatosan nőtt – számol be róla a Portfolio.hu. Így napjainkban is az újabb és újabb megújuló energiatermelő beruházások nem a fosszilis energiát váltják le, hanem a növekvő igényeket szolgálják ki.

Ezt a pesszimista, és meggyőzően logikus jóslatot támasztja alá egy új adat: a megújuló energiaforrásokba történő éves beruházások 2021 óta közel negyedével nőnek, szemben a fosszilis tüzelőanyagok 15%-os növekedésével – közölte a párizsi székhelyű energiaügyi megfigyelőszervezet a World Energy Investment (IEA) jelentésében. 2023-ban világszerte mintegy 2,8 billió dollárt fektetnek be az energiába, amelyből várhatóan több mint 1,7 billió dollár jut megújuló energiaforrásokra, atomenergiára, elektromos járművekre és hatékonyságnövelésre.

Azonban a fennmaradó mintegy 1 billió dollár az olajra, a gázra és a szénre megy majd, amelyek közül az utóbbi iránti kereslet minden idők legmagasabb szintjén mozog. A tiszta energiára fordított kiadások mintegy 90%-a azonban a fejlett gazdaságokból és Kínából származik, ami rávilágít a gazdag és szegény országok közötti globális szakadékra, mivel a fosszilis tüzelőanyagokra fordított beruházások még mindig kétszer akkorák, mint amennyi ahhoz szükséges, hogy a század közepére elérjük a nettó nulla kibocsátást.

(Forrás: reuters)

search icon