Kötelező lesz a csomagolóanyagokban az újrahasznosított alapanyagok használata
Kötelező lesz a csomagolóanyagokban az újrahasznosított alapanyagok használata

Az Európai Bizottság csökkenteni kívánja a csomagolások környezeti hatását azzal, hogy a gyártóknak kötelezővé teszi, hogy a forgalomba kerülő új csomagolásokban legalább egy minimális mennyiségű újrahasznosított műanyagot használjanak.

Az erről szól legalábbis az a kiszivárgott javaslat, mely szerint 2030 januárjától az EU piacán forgalomba hozott valamennyi műanyag csomagolásnak „bizonyos minimális mennyiségű, a fogyasztás utáni műanyaghulladékból visszanyert újrahasznosított anyagot kell tartalmaznia” – írja az EURACTIV.

Ez már csak azért is fontos javaslat lehet, mert a Plastics Europe iparági csoport szerint 2019-ben a csomagolóanyagokban lévő műanyagnak mindössze 5%-a származott újrahasznosított forrásból. Eközben az újrahasznosítással foglalkozó cégek komoly csatákat vívnak a másodlagos anyagok eladásáért egy olyan piacon, melyet az olcsóbb és jobb minőségű szűzanyagok uralnak.

A kiszivárgott javaslatból az is kiderül – bár ez még változhat – hogy 2040-re tovább emelnék az újrahasznosított alapanyagok részarányát, például az egyszer használatos italos palackok esetében 65%-ra.

A tervezettel Brüsszel célja egyértelműen az, hogy fellendítse az újrahasznosított műanyagok piacát, valamint hogy áttételesen növelje a begyűjtési arányokat.

search icon