Ki az a csoport, aki leöntötte van Gogh festményét?

Ki az a csoport, aki leöntötte van Gogh festményét?
Ki az a csoport, aki leöntötte van Gogh festményét?

A Just Stop Oil aktivistái múlt pénteken egy paradicsomleves-konzervvel dobták meg Vincent van Gogh Napraforgók című festményét a londoni Nemzeti Galériában. De ki ez a csapat, mi az üzenetük és hogy jön a festészet az olajhoz?

Mi ez a festményekhez való vonzódás?

A Just Stop Oil aktivistáinak nem ez az első performance-a festmények ellen. Már eddig is támadtak meg festményeket, de jellemzően csak hozzá ragasztották testüket a kerethez. Tavasz folyamán Angliában olajvállalatok üzemeit blokádolták el, ezért 1000 alkalommal tartóztatták le az aktivistáikat. De utakat és sportversenyeket is igyekeztek szabotálni. Márciusban egy angol elsőosztályú Premier League futballmeccsen kötötte oda nyakát a kapufához az egyik aktivistájuk.

Fő probléma az Északi-tengeren zajló kutatások

Angliát is érinti az energiaválság, hiszen a szigetországba is jócskán vásárolt orosz energiahordozókat. Erre válaszlépésként megkezdték a kutatásokat az eddig környezetvédelmi tabunak számító Északi-tengeren lévő olajtartalékok feltérképezésére.

Ez volt a gyújtópont a Just Stop Oil angol klímavédelmi szervezetnek. Fő céljuk ezeknek a kutatásoknak a leállítása, valamint minden fosszilis tüzelőanyag mihamarabbi beszüntetése.

Klímavédelem olajpénzekből

Hallottuk már ezt a receptet: klímavádelem olajmilliárdokból. A jellemző zöldre mosás, vagy jóhiszeműebben mondva csak lelkiismeret-furdalás csökkentés itt is bejön a képbe. Hiszen a működésükhöz szükséges pénz nagy része a Los Angeles-i székhelyű Climate Emergency Fund-ból származik, melyet a Getty Oil örökösnője, Aileen Getty alapított.

Szerencsére nem sérült meg a festmény

A botrány nagyobb, mint a sérülés, mivel szerencsére a festmény védve volt egy üvegréteggel. Az elkövető fiatal elmondása szerint éppen erre akarta felhívni a figyelmet, hogy művészeti értékeinket jobban védjük, mint a természetet.

A Just Stop Oil, és a mögötte álló szervezet nagyon büszke, hogy kivívták a közvélemény figyelmét, de úgy véljük nem ez a jó út, és ezzel csak hátráltatnak egy komoly ügyet.

Első olvasásra mi azt hittük az olajfestményekkel van a probléma, de utána járva, se értjük miért lenne jó út festmények rongálása a klímavédelemért. (Sokkal adekvátabb lenne felhívni arra a figyelmet, hogy mennyi turista repül át országokat, hogy híres műalkotásokat nézzen meg, de ez megint más kérdés.)

forrás: www.npr.org

search icon