Sütőtöklevessel öntötték le a Mona Lisát
Sütőtöklevessel öntötték le a Mona Lisát

Két klímaaktivista levest öntött Leonardo da Vinci festményére, a Mona Lisárára a párizsi Louvre-ban. A „fenntartható élelmiszerhez való jogot” hirdető aktivisták nem tudtak kárt tenni a védőüveg mögött őrzött festményben.

„A mezőgazdasági rendszerünk beteg, a gazdáink belehalnak a munkába” – többek között ezt kiabálta a két klímaaktivista nő, akik a biztonsági korlátot megkerülve jutottak a festmény közelébe.

A festményre az egyik nő vörös színű levest öntött, miközben mindketten azt kiabálták: „Mi a legfontosabb? A művészet, vagy az egészséges és fenntartható élelmiszerhez való jog?” Mindketten olyan pólót viseltek, melynek elején Riposte Alimentaire felirat állt, ami egy klímaaktivista csoport neve. Ez a csoport később vállalta a felelősséget a támadásért.

A szervezet szerint a jelenlegi élelmezési modell megbélyegzi a legveszélyeztetettebbeket, és nem tartja tiszteletben az élelemhez való alapvető jogokat. A csoport azt is követelte, hogy a francia állampolgárok havonta 150 euró értékű élelmiszer-kártyát kapjanak.

A Louvre panaszt tesz a történtek miatt, és közölte: a saját magát környezetvédelmi mozgalomként meghatározó Riposte Alimentaire tagjai sütőtökből készült levest löttyintettek a festményre, amelyben a kihelyezett védőüveg miatt nem keletkezett kár.

A Mona Lisa című festményt az 1950-es évek eleje óta biztonsági üveg védi, amióta egy látogató savval öntötte le és megrongálta. A múzeum 2019-ben közölte, hogy golyóálló üveggel óvják meg Leonardo da Vinci 16. századi festményét, amely a világ egyik leghíresebb műalkotása.

A klímaválság kérdésköre a Planet Budapest 2023 fenntarthatósági expón is a kiemelt témák közé tartozott. A mindennapjainkat érintő problémával kapcsolatban számos előadás és kerekasztal-beszélgetés hangzott el a rendezvényen.

(Maszol.ro)

Fotó: Canva

search icon