Paradicsomleves után burgonyapüré – leöntötték Monet legdrágább festményét
Paradicsomleves után burgonyapüré – leöntötték Monet legdrágább festményét

Burgonyapürével öntötték le Claude Monet francia impresszionista festő legmagasabb piaci értékű alkotását környezetvédő aktivisták Potsdamban egy magánmúzeumban. A szénaboglyákat ábrázoló festmény valószínűleg nem sérült meg.

Az eset a potsdami Barberini Múzeumban (Museum Barberini) történt, amelyben Hasso Platner – a legnagyobb európai szoftvercég, a német SAP társalapítója – magángyűjteményéből szerveznek kiállításokat. Az üveggel védett festményt egyelőre a múzeum szakértői vizsgálják, és vasárnap estig még nem erősítették meg, hogy nem esett kár benne.

Kép forrása: foxnews.com

Az Utolsó Nemzedék (Letze Generation) elnevezésű éghajlatvédő csoport közleménye szerint két aktivistájuk „nehéz szívvel, de elszántan” hajtotta végre az akciót. Az akcióról készített videó közleményében az áll, hogy nem okoztak kárt, „ellentétben az árvizekkel, viharokkal és aszályokkal, amelyek a közelgő klímakatasztrófa előhírnökeiként már most is mérhetetlen szenvedést okoznak”.

Az aktivisták a sűrű, sárga folyadékot a képre loccsantották, ezután pillanatragasztóval bekenték a tenyerüket, és a festmény előtti területhez ragasztották magukat.
A ragasztóanyag feloldása után az aktivistákat őrizetbe vették és eljárást indítottak ellenük rongálás és birtokháborítás gyanújával.

Brandenburg tartomány vezetése elítélte az akíciót. Az Utolsó Nemzedék a környezetvédő mozgalmakból kinőtt Zöldektől is éles bírálatot kapott.

A híres festmények elleni támadások nem erősítik a klímaválság elleni küzdelmet

– emelte ki Ursula Nonnemacher tartományi környezetvédelmi miniszter, a Zöldek politikusa.

Ursula hozzátette, hogy az ilyen akciók helyett inkább a társadalmi közmegegyezés kialakításán kell dolgozni.

Ki az a csoport, aki leöntötte van Gogh festményét?

Alig néhány nap alatt ez a második jelképes éghajlatvédelmi indíttatású műkincsromboló akció Nyugat-Európában, október közepén Vincent van Gogh Napraforgók című – üveggel védett – festményét öntötték le aktivisták paradicsomlevessel a londoni Nemzeti Galériában.

(Forrás: ma.hu , nyitókép: forbes.com)

search icon