Újabb világhírű műhöz ragasztották oda magukat a klímaaktivisták
Újabb világhírű műhöz ragasztották oda magukat a klímaaktivisták

Ausztrál klímaaktivisták graffitit rajzoltak Andy Warhol Campbell leveskonzerv-sorozatának védőüvegére.

A klímaaktivisták hozzáragasztották magukat a műalkotáshoz, de a tíz nyomatból álló mű nem sérült meg az akcióban – közölte a canberrai Ausztrál Nemzeti Galéria. 

A fosszilis üzemanyagok használatának állami támogatása ellen küzdő Stop Fossil Fuel Subsidies Australia nevű csoport által végrehajtott akció, számos hasonló, a világ különböző részein elkövetett vandál múzeumi akciót követ. 

A múzeum tájékoztatása szerint az aktivisták célpontja ezúttal Andy Warhol 1968-ban készült Campbell’s Soup Series című alkotása volt.

A klímaaktivisták, ezúttal Andy Warhol Campbell-féle leveskonzerveket ábrázoló alkotását vették célpontba.

A klímaaktivista csoport tagjai szerint a kapitalizmus veszélyeire akarták felhívni a figyelmet azzal, hogy a fogyasztói társadalmat jelképező alkotáshoz ragasztották magukat. 

Míg ausztrálok éheznek, addig a kormány percenként 22 ezer dollárt költ a fosszilis üzemanyagok támogatására  

–  írta a csoport Twitteren. 

Az akció gyorsan véget ért, a két tiltakozót még azelőtt kikísérték az épületből, hogy a ragasztónak ideje lett volna megkötni.  

Klímaaktivisták a közelmúltban Madridban Goya festményeire ragasztották kezüket, Londonban Van Gogh egyik művére levest öntöttek, a Berlin melletti Potsdamban pedig Claude Monet egyik remekművére kentek krumplipürét.  

(The Guardian)

search icon