Korlátozzák a beporzást a műtrágyák
Korlátozzák a beporzást a műtrágyák

A beporzók kisebb valószínűséggel szállnak le a műtrágyával vagy növényvédő szerekkel permetezett virágokra, mivel érzékelik a virág körüli elektromos mező változásait – állapították meg a Bristoli Egyetem kutatói.

A PNAS Nexus című szakfolyóiratban közzétett tanulmány szerint a vegyi permetszerek akár 25 percig is megváltoztatják a virágok körüli elektromos mezőt. Ez a hatás lényegesen tovább tart, mint a természetes ingadozások, például a szél által okozott ingadozások, és a természetben a méhek táplálkozási erőfeszítéseinek csökkenését okozza.

Dr. Ellard Hunting, a bristoli Biológiai Tudományok Iskolájának munkatársa és csapata a virágok elektromos manipulálásával a műtrágyák és a növényvédő szerek által a szabadban okozott elektromos változásokat próbálták utánozni. A vizsgálat során kiderült, hogy a poszméhek képesek észlelni és megkülönböztetni a vegyszerek által okozott kis és dinamikus elektromos mezőváltozásokat.

A virágoknak számos olyan jelzőanyaguk van, amelyek vonzzák a méheket a táplálkozás és a beporzás elősegítése érdekében. A méhek például olyan jeleket használnak, mint a virág illata és színe, de elektromos mezők segítségével is azonosítják a növényeket. Az agrokémiai szerek alkalmazása eltorzíthatja a virágjelzőket, és módosíthatja a beporzók, például a méhek viselkedését

– mondta Hunting.

Továbbá a levegőben szálló különféle más részecskék, például nanorészecskék, kipufogógázok, nano-műanyagok és vírusrészecskék is hasonló hatással lehetnek, és a környezetben gyakorlatilag mindenütt jelen lévő elektromos mezőket használó élőlények széles körére lehetnek hatással.

Hunting ez a kutatási eredmény segíthet megérteni, hogy az emberi tevékenység milyen sokrétű módon hat negatívan a természetre, és remélhetőleg lehetővé teszi, hogy olyan megoldásokat vezessünk be vagy találjunk ki, amelyekkel megelőzhetjük az ilyen vegyi anyagok méhekre gyakorolt káros hatásait.

(Forrás: University of Bristol)

search icon