Az éghajlatváltozás negatív hatással van a poszméhekre

Az éghajlatváltozás negatív hatással van a poszméhekre
Az éghajlatváltozás negatív hatással van a poszméhekre

A Biology Letters című szaklapban e héten megjelent új kutatás szerint a hőmérséklet-változások az elmúlt 120 évben negatívan hatottak a legtöbb poszméhfajra. A kutatók megjegyzik, hogy a hőmérséklet változása nagyobb negatív hatást gyakorolt rájuk, mint más tényezők, például a csapadék vagy a növényi erőforrások.

A poszméhek fontos beporzói a vadon élő növényeknek és az emberek által táplálékként használt növényeknek is. Ezért olyan természetvédelmi stratégiákat kell kidolgoznunk, amelyek figyelembe veszik az éghajlatváltozás méhpopulációkra gyakorolt jövőbeli hatásait” – magyarázta a tanulmányt vezető Hanna Jackson, a Simon Fraser Egyetem biológiai tudományok mesterszakos hallgatója.

Jackson és kollégái egy meglévő adathalmazt elemeztek, amely Észak-Amerika 46 poszméhfajának 1900 és 2020 közötti adatait tartalmazza. Két elhelyezkedési modellt hoztak létre – az egyik az időre, a másik a környezeti tényezőkre összpontosított -, hogy megbecsüljék az éghajlati és a földhasználati változók hatását a fajok előfordulási helyének meghatározására. Megállapították, hogy hat poszméhfaj esetében az idő múlásával csökkent, 22 faj esetében nőtt, a fennmaradó 18 faj esetében pedig stabil volt ez az arány.

Forrás (enn.com)

search icon