Különleges hüllő is segíti a Közös Ügyünk az Állatvédelem Alapítvány programját

Különleges hüllő is segíti a Közös Ügyünk az Állatvédelem Alapítvány programját
Különleges hüllő is segíti a Közös Ügyünk az Állatvédelem Alapítvány programját

Tavaly indult az a kísérleti programsorozat, melynek keretében az alapítvány összesen 9 vármegyében több mint 30 hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű térségben működő oktatási intézményben 1500 gyermeknek tartott kutyás foglalkozásokat.

Folytatódik és kibővül az országos állatasszisztált foglalkozássorozat

2024-ben a Közös Ügyünk az Állatvédelem Alapítvány Ovádi Péter állatvédelemért felelős kormánybiztossal együttműködésben nem csupán folytatja, hanem ki is bővíti a programsorozatot. A játékos foglalkozások új helyszíneken és új állatfajok közreműködésével zajlanak majd. A programsorozat idei első állomása a Cseppkő Gyermekotthoni Központ volt, ahol már nemcsak kutya, hanem macska és egy egzotikus hüllő is segítette az alapítvány foglakozásvezetőinek munkáját.

Dr. Herczeg Krisztián, Vetter Szilvia, Ovádi Péter
Fotó: Közös Ügyünk az Állatvédelem Alapítvány

A nyitóprogramon először dr. Herczeg Krisztián, a Cseppkő Gyermekotthoni Központ Budapest igazgatója köszöntötte a jelenlévőket, majd elmondta, hogy fantasztikus és maradandó élményt nyújt a gyermekeknek egy-egy ilyen foglalkozás.

Több szempontból jótékony hatású az állatok társasága

Az igazgató szerint az állatokkal való kapcsolaton keresztül a gyermekek megtanulják a szeretetet, a törődést, a gondoskodást. Ezek elsajátítása az emberi kapcsolataikban is kiemelt szerepet játszik majd. Ezenkívül az állatterápia kedvezően hat a gyermekek személyiségfejlődésére, növeli az önbizalmukat, és pozitívan hat az érzelmi fejlődésükre is.

Dr. Herczeg Krisztián hozzátette, hogy az állatok társasága kedvező hatással van mind fizikai, mind pszichés egészségünkre, valamint általános közérzetünkre is. Emellett óvodás- és kisiskoláskorban a gyerekek igen könnyen elsajátítják a felelős állattartás alapjait, amit majd felnőttkorukban magától értetődően fognak alkalmazni.

A kutyákon túl

Dr. Herczeg Krisztián köszöntője után Vetter Szilvia, a Közös Ügyünk az Állatvédelem Alapítvány elnöke vette át a szót, majd elmondta, hogy kiemelten fontosnak találták azt is, hogy az állatvédelmet a társadalom ne csak a kutyavédelemmel azonosítsa.

Fotó: Közös Ügyünk az Állatvédelem Alapítvány

Bár a kutyák praktikusan és emocionálisan is központi helyet foglalnak el, valamint a kutatások szerint minden második magyar háztartás kutyatartó, embervédelmi, állatvédelmi és természetvédelmi szempontból is indokolt feladat az állatvilág sokszínűségének bemutatása a fiatal generáció számára.

Az alapítvány éppen ezért az idei évtől kezdve a kutyás foglalkozások mellett például macskás, csigás és rovaros programokat is szervez. Természetesen mindezt a jogszabályok, a biztonsági és az állatjólléti szempontok maradéktalan betartásával.

Fotó: Közös Ügyünk az Állatvédelem Alapítvány

Az elmélet mellett a gyakorlat is fontos

Vetter Szilvia után Ovádi Péter, az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos is üdvözölte az országos állatasszisztált foglalkozássorozat kibővítését.  

Kiemelte, hogy a 2022-ben első ízben megszervezett Állatvédelmi témahéten több mint 130 ezer, a 2023-as Állatvédelmi témahéten pedig már több mint 250 ezer gyermek tanulhatott az állatok világáról és a felelős állattartásról. Mindez azt mutatja, hogy a gyerekek rendkívüli fogékonyságot tanúsítanak az állatvédelem iránt.

Ovádi Péter azt is elmondta, hogy a felelős állattartásról rengeteget lehet beszélni vagy a tankönyvekből olvasni, ám a legfontosabbak mégis a gyakorlati órák, ahol a gyermekek testközelből megismerkedhetnek a különböző állatokkal, ezáltal pedig az állatok szeretete is közelebb kerül hozzájuk.

Az élő állatos bemutatók és foglalkozások egyébként mindig nagy sikert aratnak, így azon dolgoznak a Közös Ügyünk az Állatvédelem Alapítvánnyal, hogy minél több gyermek találkozhasson állatokkal, és vehessen részt élő állatos foglalkozáson.

Fotó: Közös Ügyünk az Állatvédelem Alapítvány

Polli, Matyi és egy különleges hüllő

A köszöntők után Polli, a nagy fekete labrador, Matyi, a szintén koromfekete macska, valamint Owen, a szakállas agáma vették át a főszerepet. A jól képzett, türelmes állatokat nemcsak testközelből simogathatták a gyermekek, hanem egy játékos, interaktív és élvezetes formába öntött foglalkozás erősítette még tovább a tanulás hatékonyságát és örömét.

A felelős állattartás hozzájárul a fenntarthatósághoz. A fenntarthatósággal és azzal, hogy mi mit tehetünk bolygónk védelméért, kiemelten foglalkozott a tavaly ősszel megrendezett Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expó is.

Kiemelt kép forrása: Közös Ügyünk az Állatvédelem Alapítvány

search icon