Sikeres évet zárt a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány
Sikeres évet zárt a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány

Az első és egyetlen törvény által létrehozott állatvédelmi alapítvány saját programjain felül összesen 115 civil állatvédő szervezetet és 20 állatkertet részesített idén anyagi támogatásban, 93 szervezetnek pedig tápadományt juttatott.

A Közös ügyünk az állatvédelem közhasznú Alapítvány elsődleges feladata az állatvédelmi jövőtervezés, ismeretterjesztés és megelőzés. Az alapítvány 2023-ban éves költségvetése nagyjából felét, 123 millió forintot állatvédő civil ernyőszervezetek fejlesztésére, prevenciós és edukatív munkájának megsegítésére, az állatkertek állatmentő és fajvédelmi tevékenységének erősítésére és az Állatorvostudományi Egyetem civil állatvédőket segítő ivartalanítási programjának támogatására fordította.

Ezenkívül állatvédelmi rendezvényeket szervezett és támogatott, elindította állatvédelmi tudásbővítő kompetencia programját, ösztöndíjprogramot hirdetett, valamint kutya-asszisztált foglalkozássorozatot indított útjára Magyarország hátrányos helyzetű térségeiben.

Az alapítványról röviden

A Közös ügyünk az állatvédelem Alapítványt 2023 februárjában jegyezték be. Elsődleges célja a jövő szempontjából kulcsfontosságú kérdések kezelése az állatvédelemben, hosszútávú és fenntartható megoldások feltérképezése, kezdeményezése, támogatása.

Közfeladatai közé tartozik az állatvédelemmel foglalkozó civil szervezetek és gazdálkodó szervezetek támogatása, együttműködésük ösztönzése is. Ennek keretein belül a támogatásként kiosztott 123 millió forint legnagyobb részét a szervezetek ivartalanításra, illetve infrastruktúra-fejlesztésre, kisebb részét (22 millió) oktatásra, kutatásra, egyéb rendezvényekre fordíthatták. Az ernyőszervezeteken keresztül összesen 115 civil állatvédő szervezet és 20 állatkert részesült valamilyen formában támogatásban az alapítvány keretéből.

Az alapítványnak szintén közfeladata az állatvédelem népszerűsítését célzó tudományos és oktatási tevékenység ösztönzése, valamint az állatvédelem fontosságának a tudatosítása és továbbadása a fiatal generációk számára.

Néhány fontosabb állomás az alapítvány idei évéből

Az alapítvány – Ovádi Péter állatvédelemért felelős kormánybiztoshoz csatlakozva, a civil állatvédelem megmozdulásait erősítve – az előző tél végén meghirdette „Én is az állatvédőket támogatom” elnevezésű kampányát. Ennek elsődleges célja az volt, hogy felhívja a figyelmet a civil állatvédő szervezetek fáradhatatlan tevékenységére, és ajánlja ezeket a szervezeteket a személyi jövedelemadó 1 százalékára. Ezt követően 2023-ban a számítások szerint kb. 800 millióval többet kaptak az állatvédő szervezetek az 1% felajánlásokból, mint 2022-ben. Ezenkívül 93 szervezet részesült összesen 16 tonna tápadományban az alapítvány jóvoltából.

Fotó: Canva

Az alapítvány 2023 augusztusától szemléletformáló állat-asszisztált foglalkozásokat szervezett hátrányos helyzetű és halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek számára 9 vármegyében, több mint 30 intézményben. A megvalósult 70 foglalkozáson több mint 1500 gyermek vett részt.

A helyes szakmai ismeretek birtokában az állatvédelmi eljárások szereplői hatékonyabban és szakszerűbben tudnak fellépni az állatkínzás és más jogsértések ellen, és ezzel hozzájárulnak az állatok védelméhez és jóllétéhez. Az Állatvédelmi Kompetencia Program keretében nyár óta 38 állatvédelmi tananyagfejezet készült el, amelyen összesen 37 szerző és 20 lektor dolgozott. Az anyag – az ország legszéleskörűbb állatvédelmi tudásbázisa – 2024-ben térítésmentesen bárki számára elérhető lesz.

Az alapítvány 2024-ben az ideinél is széleskörűbb, kibővített tevékenységekkel tervezi támogatni a hazai állatvédelmet, bekapcsolva a művészvilágot és a vállalkozásokat is.

Fontos, hogy mi is felelős állattartók legyünk, ha úgy döntünk, hogy örökbe fogadunk egy menhelyi kutyát vagy macskát. Mindemellett az sem árt, ha állattartóként is a fenntarthatóságra törekszünk, és fellépünk például az ellen, hogy macskáink vadmacskákkal keveredjenek, hiszen ha nem tesszük, hígabb lesz a vadmacskák genetikailag tisztavérű csoportja. A fenntarthatóság további fontos tudnivalóiról a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expó Your Planet nevű kiállításán hallhattunk.

Forrás: Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány
Kiemelt kép: Canva

search icon