A macska az egyik legkártékonyabb állat
A macska az egyik legkártékonyabb állat

A macska aranyos, néha kedves, selymes, puha, és bármit el lehet adni vele. De van egy árnyoldala is. Rengeteg fajt tett arra a bizonyos vörös listára, és van olyan is, amelyet teljesen eltüntetett. Persze ez nekünk, embereknek köszönhető, még ha közvetve is.

A házi macska, ahogy a neve is mutatja, az ember „terméke”. Kellett egy állat, amelyik segít kordában tartani a terményt pusztító rágcsálókat, így magunkhoz édesgettük ezt a „tömegpusztító fegyvert”. Magunkkal vittük messzi tájakra is, hogy velünk együtt kolonizálja az egész világot. Sikerült is neki.

Annyira megtalálta a számításait a Felis cattus, hogy mára alig lehet kordában tartani. Szapora, alig akad vetélytársa, alkalmazkodó és nem válogat, ha a táplálékáról van szó. A védett állat fogalmát sem ismeri, ráadásul nem csak akkor öl, ha éhes. Ezen tényezők tették a legrettegettebb pusztítóvá.

Egyes tanulmányok a szabadon élő macskák „terítékeit” évente 4 milliárd madárra és 22 milliárd emlősre teszik világszerte.

De nem csak a macska fékeveszett gyilkolási vágya okoz problémát! A macska saját rokonát, a mára védetté vált vadmacskát is tönkreteszi azzal, hogy hibridizálódik vele. Ezen frigyeknek az eredménye az, hogy mára alig akad olyan macska, amelyikben ne lenne legalább szegről-végről vadmacska.

Ez a mi felelősségünk. Mi szabadítottuk a világra a macskát, ezért nekünk is kell megoldani a problémát. A háznál tartott, ivartalanított és körme-szegett cicusokkal – főleg akkor, ha kis csengőcske is van a nyakukban, amely a prédát előre figyelmezteti – semmi baj. A tanyák körül is jó, ha vannak egérfogók. De az tarthatatlan, hogy számolatlanul élnek az ország egész területén.

Szerencsére több ivartalanító és lakossági felvilágosítóprogram működik szerte a világon. Nehéz azonban megoldani a problémát, ha az egyszeri macskatartó nem vesz részt aktívan Cirmike vérengzésének megfékezésében.

Fontos tehát, hogy felelős állattartók legyünk, ha úgy döntünk, hogy macskás gazdivá válunk. Mindemellett az sem árt, ha a fenntarthatóságra is törekszünk, és fellépünk például az ellen, hogy macskáink vadmacskákkal keveredjenek, hiszen ha nem tesszük, hígabb lesz a vadmacskák genetikailag tisztavérű csoportja. A fenntarthatóság további fontos tudnivalóiról a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expó Your Planet nevű kiállításán hallhattunk.

search icon