Ilyen hatással vannak a macskákra a növényi tejek!
Ilyen hatással vannak a macskákra a növényi tejek!

Egyre többen vásárolnak a „normál” tejek helyett különböző növényi „tejeket”, vagyis növényi italokat, egyrészt ételintolerancia miatt, másrészt etikai okokból. Felmerülhet a kérdés, hogy a macskáknak lehet-e adni belőle. Itt a válasz!

Az egyre inkább köztudott, hogy a tehéntej nem való a cicáknak. Ennek oka, hogy a felnőtt macskák szervezetében nincs laktáz enzim, ami a tehéntejben levő laktózt, vagyis tejcukrot lebontaná. A kismacskák szervezete ugyan még termel laktáz enzimet, de kevesebbet, mint amennyi a tehéntej fogyasztásához szükséges lenne, így nekik sem megfelelő táplálék, gyomorrontást, hasmenést eredményezhet.

A Green Matters egy cikke a mandulatejet és a zabtejet vizsgálta abból a szempontból, hogy milyen hatással van a macskákra – számol be róla a Sokszínű Vidék. Ebből kiderül, hogy a cicák a mandulatejet fogyaszthatják, ám érdemes figyelni a mértékre. Nagyobb mennyiségben puffadást, hasmenést okozhat náluk, kisebb mennyiségben viszont még egészséges is lehet a számukra.

A mandulatejben lévő E-vitamin hasznos lehet a macska szőrzetének és a bőrének. Egyes tápanyagai pedig a bélrendszer megfelelő működését segíthetik elő. De az esetleg benne levő adalékanyagok, mint az édesítőszerek, tartósítószerek szintén gyomorproblémákat okozhatnak. A natúr, minél kevesebb adalékanyagot tartalmazó termékek jobb választást jelentenek. Az állati eredetű, ám laktózmentes tejeknek viszont magasabb a cukor- és kalóriatartalma, ezért elhízást okozhatnak.

Mindezek mellett fontos figyelembe venni az állatorvosok ajánlását, miszerint a macskáknak valójában egyetlen típusú folyadékra van szükségük ahhoz, hogy egészségesek legyenek: vízre.

Kizárólag a felelős állattartás fenntartható! A fenntarthatóság további fontos tudnivalóiról a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expó Your Planet nevű kiállításán hallhattunk.

Forrás: Sokszínű Vidék
Kiemelt kép: Canva

search icon