Fény derült a macskafélék különleges képességének okára
Fény derült a macskafélék különleges képességének okára

Nem a domesztikáció, hanem a macskafélék evolúciója magyarázza azt a nemrégiben feltárt képességet, amellyel a házi macskák pusztán hangjuk alapján azonosítani tudják az ismerős embereket. Kiderült ugyanis, hogy minderre a nagymacskák szintén képesek.

A Qubit számolt be egy nemrég közzétett tanulmányról, amely szerint a házi macskák mellett a tigrisek, a gepárdok, a pumák, a szerválok és nem utolsó sorban az oroszlánok – legalábbis a fogságban élő példányok – az emberekre is kiterjesztik hangazonosítási képességeiket.

Jennifer Vonk, a michigani Oakland Egyetem viselkedéskutatója és kollégái állítása szerint ez azt is jelenti, hogy a hangfelismerés a zsákmányszerzés mellett a macskafélék társas viselkedésében is kulcsszerepet tölt be. A kutatók 10 nagymacska-faj 24 állatkertben, vadasparkban, illetve rezervátumban élő egyedének viselkedését tanulmányozták, audio-tesztekkel vizsgálva hangfelismerési képességeiket.

A nagymacskáknak 5 olyan felvételt játszottak le, amelyeken 5 különböző ember, köztük az adott példány gondozója, ugyanazt az általuk nap mint nap hallott üdvözlő mondatot mondja. A nagymacskák minden egyes rezdülését dokumentáló kutatók megállapítása szerint alanyaik az általuk jól ismert személy hangjára hosszabb ideig és intenzívebben reagáltak, mint az ismeretlenekre, akiknek hangjára gyakran szó szerint ügyet sem vetettek.

A kutatók szerint mindez arra utal, hogy az emberek egyéni hangjának azonosítása nem a háziasítás, hanem az emberekkel történő rendszeres találkozások eredménye. A hangfelismerés tehát olyan, a macskafélék evolúciója során kialakult képesség, amelyet a macskák fajon belüli interakcióikban is használhatnak az utódneveléstől a párválasztáson át a territórium megvédéséig.

Bolygónk gazdag élővilágának megismerése, óvása és megőrzése kiemelt téma volt a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expón. A Your Planet elnevezésű kiállításon az érdeklődők megtudhatták, hogy miként tehetnek lépéseket egy fenntarthatóbb élet felé, hogy ilyen módon részt vegyenek a természet védelmében.

Forrás: Qubit
Kiemelt kép: Canva

search icon