Megérkezett Ágnes, a tigris a budapesti állatkertbe
Megérkezett Ágnes, a tigris a budapesti állatkertbe

A kifutón láthatja már a nagyközönség a Fővárosi Állat- és Növénykert új szibériai tigrisét. A két és fél éves nőstény nemrégiben érkezett Csehországból, Hluboká város állatkertjéből.

A közlemény szerint 1868-ban láthatott először tigrist a nagyközönség az állatkertben, és az idők során több különböző alfajukat, például bengáli, más néven királytigriseket, jávai, azaz szunda tigriseket, illetve szibériai tigriseket is bemutattak. Az első szibériai tigris 1937-ben érkezett, akkoriban még nagyon kevés állatkertben foglalkoztak ezzel az alfajjal. A második világháború után, 1971-ben fogtak bele ismét a szibériai tigrisek tartásába.

A közlemény rámutat arra, hogy a „szibériai” név megtévesztő. Ezek az állatok nem a szó szoros értelmében vett Szibériában, hanem még keletebbre, az Orosz Távol-Keleten, az Amur és az Usszuri folyók vidékén őshonosak. Ezért szokták a szibériai tigriseket amur tigriseknek is nevezni, sőt, Csehországban, ahonnan az új tigris érkezett, az usszuri tigris elnevezés használatos.

A nemrégiben érkezett Agnes a csehországi Hluboká nad Vltavou város állatkertjében született 2021. július 5-én, s életének első éveit ott is töltötte. A fővárosi állatkertbe az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetségének égisze alatt működő tigris tenyészprogram keretében került azzal a céllal, hogy a jövőben egy hímet is kapjon maga mellé, akivel idővel szaporodó párt alkothatnak.

A Planet Budapest 2023 fenntarthatósági expón is a kiemelt témák közé tartozott állatfajaink védelme és fenntartása, melyet a Your Planet kiállítás mutatott be. A 18 szigetből álló tárlat több mint 6500 négyzetméteren kapott helyet, és különleges vizuális megoldásokkal tette kézzelfoghatóvá a fenntarthatósági és környezetvédelmi kihívásokat, melyekkel az élővilággal együtt szembe kell néznünk.

(Fővárosi Állat- és Növénykert)

Fotó: Canva

search icon