Ami egészséges, az fenntartható – Podcast
Ami egészséges, az fenntartható – Podcast

Étrendünk szoros összefüggésben áll a fenntarthatósággal, és természetesen egészségünk szempontjából is meghatározó. Ez viszont nem mindenki számára egyértelmű, ahogy erről a magyar lakosság egészségügyi statisztikái is tanúskodnak. A Holnapután aktuális adásában Kiss-Tóth Bernadett dietetikussal beszélgettünk az egészséges és fenntartható étrenddel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról.

Holnapután című rádiós podcastunkat vasárnaponként 20:00-tól a Petőfi Rádión követhetitek, de a teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva is meghallgathatjátok. Keressétek a Greendex podcastjait a Spotify-on, az Apple Podcaston és a többi gyűjtőoldalon!

Változtatnunk kellene étrendünkön, és illene többet mozognunk

Ahogy ezt már az adás legelején megállapítjuk, sajnos nem étkezünk jól. Ennek köszönhetően Magyarországon egyre magasabb az aránya azoknak a betegségeknek, melyek összefüggenek a rossz táplálkozással. Ilyenek a különféle szív- és érrendszeri megbetegedések, a cukorbetegség, a daganatok, illetve maga az elhízás. Ami igazán riasztó, hogy utóbbi már a kisebb gyerekeknél is megjelenik.

A problémák gyökere az, hogy nagyon alacsony a zöldség- és gyümölcsfogyasztásunk, ezzel párhuzamosan viszont túlságosan sok állati eredetű élelmiszert fogyasztunk, ezek közül is főleg zsírdús húsféléket. Szintén keveset eszünk a jó típusú zsiradékokból vagy az ilyenekben gazdag élelmiszerekből, például az olajos magvakból vagy épp a tengeri halakból. Az i-re a pontot pedig a mozgásszegény életmódunk teszi fel.

Pedig ennek nem kellene így lennie! Ahogy Kiss-Tóth Bernadett mondja, a tapasztalatok szerint csecsemő- és kisgyermekkorban még szoros a szülői kontroll, nagyon odafigyelnek a gyermekek táplálkozására. Később viszont a tudatosság halványul, és elkezdenek közeledni azokhoz a kedvezőtlen mintákhoz, melyek aztán felnőttkorban csúcsosodnak ki igazán. Mindez azért is szomorú, mert ebben nincs vagy alig van szerepe a pénznek: vendégem szerint kijelenthető, hogy az egészséges étrend tudatosság kérdése.

Egészséges, szezonális, fenntartható

A tudatosság, az egészség és a fenntarthatóság kéz a kézben járnak. Könnyű belátni, hogy egy szezonjában olcsóbban megvásárolt (hiszen sok van belőle), például termelői piacon beszerzett (tehát helyi és csomagolásmentes), magas tápértékű (hiszen nem kellett éretlenül leszedni a Föld másik felén) élelmiszer fogyasztása nemcsak nekünk jó, de a bolygónak is. Ráadásul – és itt megint szerepe van a tudatosságnak – számos tartósítási eljárást alkalmazhatunk, hogy a friss ízeket megőrizzük azokra a hónapokra, amikor kevésbé férünk hozzá bizonyos alapanyagokhoz. Igaz ugyan, hogy ma már minden évszakban mindent megkapunk, mégiscsak az a legjobb, amit frissen szüretelnek.

Két otthonunk van. Az egyik a Föld, a másik a testünk, és ha jól táplálkozunk, mindkettő otthonunkat szépítjük

– mondja Kiss-Tóth Bernadett.

Ahogy az adásban elhangzik, napi fél kiló zöldséget és gyümölcsöt kellene elfogyasztanunk, és sokkal nagyobb teret kellene kapniuk hüvelyeseknek is. Ezzel párhuzamosan lehetne csökkenteni a húsfogyasztásunkat. Szót ejtünk arról, hogy a hús elhagyásának következtében kialakulhatnak-e bizonyos hiánybetegségek. Jó hír, hogy a sokszínű táplálkozással ezek lehetőségét ki lehet zárni, a B12-vitamin az egyetlen, melyet kizárólag növények fogyasztásával nem tudunk bevinni.

A sokszínűséget pedig vehetjük akár szó szerint is. Ahogy vendégem elmondja, a zöldségek és a gyümölcsök szín- és illatanyagai tartalmazzák az antioxidáns összetevőket, így érdemes minél többféle színűt magunkhoz venni. Az ízekkel kapcsolatban pedig azt is tisztázzuk, hogy a rengeteg só fogyasztása egyenes út a magas vérnyomásos betegségekhez. Helyette sokkal nagyobb jelentőséget kellene kapnia a különféle fűszereknek.

Fotó: canva.com

Ahogy vendégem mondja, az étrendbeli és az életmódbeli változásokat nem kell és nem is szabad egyik napról a másikra meglépni. Kis lépésekkel kell indítani, és csak olyan mértékben változtatni, hogy ez még komfortos legyen. Az elején már az is nagyon sokat jelenthet, ha az arányokat megváltoztatjuk a tányérunkon, és például a köret felét lecseréljük zöldségre, vagy egy kicsit kisebb darab húst választunk, és mellette eszünk némi hüvelyest is. Aztán később jöhetnek a húsmentes étkezések, a húsmentes napok. Nem muszáj persze teljesen kiiktatni a húst az étrendünkből, de a fenntarthatóságot és az egészséget leginkább a növényi alapú étrend szolgálja.

Az adásban ezeken túl szót ejtünk arról, hogy

  • régen egészségesebben táplálkoztak és többet mozogtak az emberek, bár ebben kisebb szerepe volt a tudatosságnak,
  • jobb választás-e a tengeri hal az édesvízinél,
  • melyek azok a tápanyagok, amelyek bevitelére oda kell figyelnünk, ha növényi étrendre térünk át,
  • mit érdemes megnézni egy termék címkéjén.

Az egészséges és a fenntartható étrend sokszor kéz a kézben jár. Ezzel a témával kiemelten foglalkozott a Planet Budapest 2023 rendezvény is. Étkezési szokásaink megváltoztatásával nemcsak a saját, hanem a bolygó egészségéért is sokat tehetünk.

Borítókép: canva.com

search icon