Túl kevés zöldséget-gyümölcsöt eszünk
Túl kevés zöldséget-gyümölcsöt eszünk

A helyzet az EU más országaiban sem rózsás, a magyarok a középmezőny sereghajtói közé tartoznak. Az Eurostat a héten hozta ki a 2019-es évre vonatkozó felmérését a zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával kapcsolatban.

Uniós szinten nagyjából az emberek harmada (33%) nem eszik naponta sem zöldséget sem gyümölcsöt. A férfiakra vonatkoztatva ez az arány a 39%-ot is eléri, ami rendkívül magas, tekintetbe véve az egészséges táplálkozásra vonatkozó ajánlásokat. Hazánkban ez a mutató 36%-on áll.

Az ajánlásoknak megfelelően, legalább napi 5-ször zöldséget vagy gyümölcsöt fogyasztók aránya EU-s átlagban 12,4%. Magyarország a középmezőny végén helyezkedik a maga 8,2%-ával, a mögöttünk végző országok zöme szintén a kelet-közép-európai régióból került ki, de például 7,6%-on álló svédeket is előzzük. Ebben a kategóriában az élen az írek és a hollandok állnak 32,9- és 29,5%-al.

Az Eurostat adataiból kiderül, hogy a többség úgy EU-s szinten mint hazánkban napi 1-4 alkalommal fogyaszt zöldséget gyümölcsöt. Ebben a mutatóban már jobban áll Magyarország is, inkább a középmezőny elején helyezkedünk el 54,7%-kal, ám itt a sorrend némileg akár félrevezető is lehet, hiszen az előbb említett írek és hollandok is mögöttünk állnak.

A kutatásból az mindenképpen egyértelművé vált, hogy közel sem fogyasztunk elegendő zöldséget és gyümölcsöt, sem itthon, sem EU-s szinten. Az is kiderült, hogy a nők jobban odafigyelnek az egészséges táplálkozásra mint a férfiak.

search icon