Menhelyi kutyák és macskák űzhetik el a magányt karácsonykor
Menhelyi kutyák és macskák űzhetik el a magányt karácsonykor

Az ünnepek közeledtével a Rex Kutyaotthon Alapítvány ismét meghirdette a „Négylábú szeretetfutár” elnevezésű kezdeményezését. A program célja, hogy menhelyi állatok melegséget vigyenek olyan magányosan élő, az ünnepeket egyedül töltő emberek életébe, akik szívesen befogadnának egy négylábú házi kedvencet.

Karácsonykor, a szeretet ünnepén az egyedül élő emberek hajlamosak bezárkózni, ilyenkor felerősödhetnek a lelki problémák. A szőrös, négylábú kedvencek számos embernek jelenthetnek gyógyírt az ünnepek alatt és azok elmúltával is.

Az így örökbefogadott állatok teljes jogú, boldog családtagként élhetnek tovább szeretetben, megédesítve a gazdi mindennapjait. Bár a lehetőség adott, hogy az ünnepek elmúltával az állatok visszakerüljenek a menhelyre, mégis az az alapítvány munkatársainak tapasztalata, hogy az így gazdához került állatok többnyire életük végéig otthonra találnak.

A Rex Kutyaotthon Alapítvány munkatársai készséggel állnak rendelkezésre, hogy mindenki megtalálhassa a számára ideális négylábú kedvencet. A választható kutyák és macskák mind remek társai lehetnek az új gazdinak, kedvesek és jól alkalmazkodnak az új környezethez.

Az állatok megérintése az ember számára kimutatható pozitív következményekkel jár. Oldódik a stressz, a szorongás, boldogsághormon, endorfin szabadul fel, csökken a magas vérnyomás és a pulzusszám, de akár az immunrendszer állapota is javulhat. Mindezeket a hatásokat tudatosan alkalmazzák az állatterápiák során, mind kutyák-macskák, mind lovak bevonásával végzett programokban.

Az alapítvány munkatársai remélik, hogy a „Négylábú szeretetfutár” által idén is sokan megtapasztalhatják az állattartás örömeit, a szeretet és az érintés erejét. Fontos azonban, hogy felelős állattartók legyünk, ha úgy döntünk, hogy örökbe fogadunk egy menhelyi kutyát vagy macskát. Mindemellett az sem árt, ha állattartóként is a fenntarthatóságra törekszünk, és fellépünk például az ellen, hogy macskáink vadmacskákkal keveredjenek, hiszen ha nem tesszük, hígabb lesz a vadmacskák genetikailag tisztavérű csoportja. A fenntarthatóság további fontos tudnivalóiról a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expó Your Planet nevű kiállításán hallhattunk.

Forrás: Rex Kutyaotthon Alapítvány
Kiemelt kép: Canva

search icon