Ne élő állatot hozzon a Jézuska!
Ne élő állatot hozzon a Jézuska!

Ovádi Péter állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos mindenkit arra kér, hogy az ünnepi szezonban gondolják át alaposan az élő állatok ajándékozásának következményeit. Az állatok nem csupán ajándékok, hanem érző, gondoskodást igénylő lények, tartásuk hosszú távú elköteleződést és felelősséget jelent.

Az impulzus alapú állatvásárlásnak gyakran az az eredménye, hogy az új állattartók nem tudják megfelelően ellátni az állatok igényeit. Ez számos esetben az állatok elhanyagolásához, szükségtelen szenvedéséhez vagy állatmenhelyre leadásához vezet, mely elkerülhető lenne az alaposan átgondolt és felelős döntés meghozatalával – hangsúlyozta Ovádi Péter sajtóközleményében.

A kormánybiztos szerint az alábbiakat érdemes megfontolni karácsonyi ajándékozáskor, amennyiben megfordulna a fejünkben, hogy kisállattal lepjünk meg valakit:

1. Adományozzunk civil állatvédő szervezeteknek vagy önkénteskedjünk egy állatmenhelyen!
Támogassuk azokat a civil állatvédő szervezeteket, melyek gazdátlan állatok gondozásával foglalkoznak! Az adományozás vagy az önkénteskedés alkalmával betekinthetünk az ott élő állatok életébe, így – akár gyermekeinkkel együtt – tájékozódhatunk arról, milyen mértékű gondoskodásra lesz szükségük az ajándékozás után.

2. Ajándékozzunk örökbefogadási lehetőséget!
Számos állatmenhely lehetővé teszi, hogy virtuálisan örökbe fogadjunk egy állatot, támogatva ezzel gondozását, anélkül, hogy hazavinnénk.

3. Ajándékozzunk könyveket, és hívjuk fel a figyelmet a Gazdijogsira!
Ajándékozzunk könyveket vagy tananyagokat, melyek az állatok gondozásáról szólnak, segítve ezzel az állatok iránti tudatosság növelését! Az online ingyenesen elérhető Gazdijogsi program felkészíti a leendő állattartókat a felelős döntés meghozatalára.

4. Várjunk kicsit az ajándékozással, és hozzunk felelős döntést az állatra és az ajándékozottra nézve is!
Ha végül mégis úgy döntünk, hogy élő állatot adunk ajándékba, várjunk az ünnep utáni időszakig, és döntsünk higgadtan, felelősen, ne csupán karácsonyi hangulatunktól vezérelve! A döntés meghozatalához mindenképpen vegyük figyelembe az állat igényeit és a leendő állattartó életkörülményeit!

Dr. Koska Hedvig állatorvos hangsúlyozza: „Minden évben számos esetben látjuk, hogy az ünnepi időszakban vásárolt állatokat elhanyagolják, menhelyekre adják, más módon szabadulnak meg tőlük, mert az új állattartó nem volt felkészülve a gondozásukra. Az állatoknak folyamatos gondoskodásra, szeretetre és stabilitásra van szükségük, amit egy impulzív döntés nem alapoz meg. Az állattartás felelősségteljes döntést igényel. Gyakran tapasztaljuk, hogy az állattartók nincsenek tisztában az állatok specifikus szükségleteivel, mely indokolatlan szenvedést okozhat az állatnak. Az alultápláltság, az elhízás, a megfelelő állatorvosi ellátás hiánya, vagy a nem megfelelő környezet komoly állategészségügyi problémákhoz vezethet, ami mind az állat, mind a tulajdonos számára nehézséget és szenvedést jelenthet.”

Ovádi Péter kormánybiztos tehát mindenkit arra kér, hogy gondolja át alaposan az élő állatok ajándékozásának következményeit, és amennyiben csupán az ünnepi fellángolásunk vezetne minket abban, hogy kisállattal lepjük meg szeretteinket, inkább beszéljük le magunkat a döntésről. Válasszunk helyette más meglepetést, így nemcsak az ünnep lesz boldog és békés mindannyiunk számára, hanem az utána következő időszak is!

A felelős állattartás is hozzájárul a fenntarthatósághoz. A fenntarthatósággal és azzal, hogy mi mit tehetünk bolygónk védelméért kiemelten foglalkozott a nemrég véget ért Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expó is.

Forrás: Magyarország Kormánya
Kiemelt kép: Canva

search icon