Nemcsak morális, hanem ökológiai probléma is a felelőtlen állattartás

Nemcsak morális, hanem ökológiai probléma is a felelőtlen állattartás
Nemcsak morális, hanem ökológiai probléma is a felelőtlen állattartás

A hontalan állatok világnapját 1992 óta tartják, azzal a céllal, hogy az utcára kitett állatokra nagyobb figyelem összpontosuljon. Fontos problémakörökre hívja fel a világnap a figyelmet: az állatok túlszaporodására, a menhelyek zsúfoltságára és az állatvédő szervezetek munkájának fontosságára. 2023-ban augusztus 16-ra esik ez a világnap.

Rengeteg az elhagyott, utcára kitett állat, amiben hatalmas szerepet játszik a felelőtlen állattartás. Nagyon sokan vesznek elhamarkodottan állatot. Sok állattartó nem tervezi meg az új jövevény első napjai utáni mindennapokat. Az állattartással járó gondok felbukkanása után sokan megválnak a háziállatuktól. Így az örömteli pillanatok után, a szürke hétköznapokban egy érző és szenvedő állat könnyen az utcára kerülhet, ha elhagyják. Európában jelenleg körülbelül 120 millió hontalan állat van.

A Nemzetközi Állatjogi Társaság (International Society for Animal Rights – ISAR) 1992-ben hozta létre a Hontalan Állatok Világnapját, amely minden évben augusztus harmadik szombatjára esik. Az ISAR célja az, hogy „a kutyák és macskák túlszaporodásának kérdését a nyilvánosság előtt tartsa”.

A hontalan állatok világnapjának hivatalos szlogenje: „Légy a megoldás része!” A világnap arra hívja fel a figyelmet, hogy a megoldásért mindenki számos módon tehet.

Mit tehetünk azért, hogy ne legyen ilyen sok hontalan állat?

A felelős állattartás alappillére az állatok jóllétének. Nagyon fontos megértenünk, hogy egyénileg is sokat tehetünk a probléma megszüntetéséért. Az állattartás komoly felelősséggel jár, a gazdiknak például az ivartalanítás is fontos feladatuk.

Minél több állat van, annál nehezebb otthont találni nekik. Bár szívmelengető újszülött kölyökmacskákat és kölyökkutyákat látni, arra is gondolni kell, hogy a megszületett kölykök körül nagyon sok tragikus sorsra jut.

A hontalan állatok helyzete nemcsak morális, hanem ökológiai probléma is

A European Pet Food Industry Federation (Európai Állateledel-ügyi Szövetség) 2019-es statisztikája alapján Magyarországon 2.050.000 kutya, 2.300.000 macska, 435.000 díszmadár, 85.000 díszhal, 395.000 kisemlős (hörcsög, tengerimalac, egér, patkány, csincsilla stb.), valamint 58.000 egyéb hobbiállat (hüllő, kétéltű stb.) él.

A gazdis állatokkal nincs is probléma, de megközelítőleg 2 millió hontalan macska is él köztünk, akik súlyos veszélyt jelentenek a természetre. Elsősorban az énekesmadarakra, illetve a védett hüllőkre, kétéltűekre és rágcsálókra. Továbbá a szintén védett vadmacskákra, akiket kiszorítanak életterükről a városi és az erdei élethez is alkalmazkodni tudó házi macskák.

Az ivartalanítás a felelős macskatartás első lépése.

Szigorúan véve és csak az ökológiai érveket szem előtt tartva a kóbor macskák irtása is megengedett lenne, mivel ilyen nagy veszélyt jelentenek. Az is problémát szül, hogy a kutyákkal ellentétben – ha kölyökkorukban nem szoknak emberhez és gazdához –, az elvadult felnőtt egyedeket már soha nem lehet házhoz és emberhez szoktatni.

Az ivartalanítás fontossága

A felelős állattartás az első lépés a kóbor állatok számának csökkentése felé vezető úton. Ezért a megelőzés és az oktatás nagyon fontos. A kutyák és a macskák túlszaporodásáról és az ivartalanítás fontosságáról részletesen ebben a cikkünkben olvashattok.

Fogadjunk örökbe vásárlás helyett!

Nagyon sokat segíthetünk, ha menhelyről fogadunk örökbe háziállatot, és nem tenyésztőktől vagy szaporítóktól vásárolunk. Természetesen ez a kettő etikai szempontból nem azonos. Ugyanakkor a legjobb az lenne, hogy a már megszületett, otthonra váró állatok kerülhetnének gazdákhoz, új esélyt kapva.

Az különösen jó a menhelyekben, hogy szinte kivétel nélkül szükség van önkéntesekre, akik segítenek sétáltatni a kutyákat. Ez az alkalom nemcsak arra jó, hogy kutyázhatunk akkor is, ha éppenséggel otthon nem tudunk tartani saját ebet, hanem ezzel mi vagy a gyermekeink is megismerhetnek egy kiválasztott kutyust, és össze is csiszolódnak.

Gondoskodjunk arról, hogy kedvenceink ne vesszenek el!

A mikrocsip és az azonosítócímke viselése elengedhetetlen ahhoz, hogy háziállataink visszakerüljenek hozzánk, ha elkóborolnak. Ha pedig mi találunk elveszett háziállatot, segítsünk, hogy mihamarabb visszajuthasson a gazdájához, ellenőriztessük a mikrocsipjüket állatorvosnál vagy menhelyen! Mielőtt azonban otthagynánk őket a menhelyen, a környéken kérdezősködjünk, plakátozzunk! Amennyiben erre van lehetőségünk, fogadjuk be őket ideiglenesen, ezzel is csökkentve a menhelyek túlterheltségét, és növelve az állat hazajutásának lehetőségét!

Ha kóbor kutyát találsz, érdemes tudni, hogy több Mol benzinkúton ingyenesen leolvashatod a csip adatait. Ezeknek a kutaknak a listáját itt találod. Továbbá nem is 2022-ben élnénk, ha ne lenne egy jó mobil app erre a problémára is. A Vigyél Haza kutyakereső alkalmazás segítséget nyújt elkóborolt kutyák lokalizálásában. Fotót és lelőhelyet tölthetsz fel a megtalált ebről, valamint ha te veszíted el a kutyusodat, őt is hasonlóképp regisztrálhatod.

Emellett helymeghatározás útján láthatod a környékeden örökbe fogadható ebeket, illetve azokat a benzinkutakat, kávézókat, éttermeket, ahol találsz ingyenesen használható kutyacsip-leolvasót.

Ha sérült, beteg állattal találkozol, az app ebben az esetben is támogat: részletes, képes elsősegélynyújtási kézikönyvet biztosít átlátható és felhasználóbarát formában.

Támogassuk az állatvédő szervezetek munkáját!

Mivel az állatvédő szervezeteknek minden erőforrásra szükségük van az életben maradáshoz, akár önkéntességgel, akár anyagi támogatással is tudjuk támogatni munkájukat. A menhelyek és az állatvédő szervezetek sok otthontalan házillaton segítenek, ez pedig rengeteg energiát és pénzt igényel. Ha szűkösek az erőforrásaik, akkor limitált a befogadóképességük is. Tudjuk, hogy ez nem vezet jóra. A baráti körünkben adománygyűjtést is szervezhetünk, amire például a Facebook is lehetőséget nyújt.

search icon