Komoly összeggel támogatja az állatvédelmet a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány
Komoly összeggel támogatja az állatvédelmet a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány

A Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány ezúttal 12 millió forinttal támogatja a kelet-magyarországi állatvédelmet és a szaporítótelepek elleni fellépést. A támogatást civil állatvédő ernyőszervezetek kapták. Ezzel idén csaknem 107 millió forintra emelkedett az alapítvány kuratóriuma által megítélt állatvédelmi támogatások összege.

A Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány közfeladatai közé tartozik az állatvédelem népszerűsítését célzó tudományos és oktatási tevékenység ösztönzése mellett az állatvédelemmel foglalkozó civil és gazdálkodó szervezetek támogatása is. 2023 őszén az alapítvány kuratóriuma döntött arról, hogy egyedi kérelmek alapján újabb forrásokkal kívánja támogatni a Kelet-Magyarországon tevékenykedő állatvédőket, illetve a szaporítótelepekről mentett állatok elhelyezését, ezáltal a rendkívül káros szaporító tevékenység felszámolását.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar vármegyében tevékenykedő Kelet-Magyarországi Állatvédők Szövetsége (KEMÁSZ) tagszervezetei szerint csak a két vármegye területén összesen 200-225.000 kóbor, illetve gazdás, de kóborló kutya okoz mindennapos kihívást a települések vezetőinek, lakóinak és az állatvédőknek. Az alapítvány döntése értelmében a szövetség tagszervezetei összesen 10 millió Ft támogatást kaptak ivartalanításra, a következők szerint:

 • PCAS Állatmentő Egyesület (3 millió Ft)
 • Nyírbátori Állatvédő Alapítvány (2 millió Ft)
 • Mancsmentő Állatvédő Egyesület (3 millió Ft)
 • Justitia Állat- és Környezetvédő Alapítvány (2 millió Ft)

Az alapítvány emellett az Állatvédők Érdekvédelmi és Szakmai Szövetsége részére 2 millió forintos támogatást utalt át jellemzően bull jellegű, alulszocializált kutyák állategészségügyi kiadásaira, amelyek egy szaporítótelep felszámolása kapcsán kerültek a szövetség tagszervezeteinek gondozásába. Az ügyben rendőrségi eljárás van folyamatban.

Az alapítvány 2023-ban már döntött csaknem 95 millió forintnyi támogatásról, amelyből a támogatott ernyőszervezetek és a felsőoktatási intézmény ivartalanításra 39 000 000 Ft-ot, infrastruktúra-fejlesztésre 36 250 000 Ft-ot, oktatásra, kutatásra, egyéb rendezvényre pedig 19 650 000 Ft-ot fordíthatnak. A támogatott szervezetek és a támogatási összegek a következők voltak:

 • Állatvédők Érdekvédelmi és Szakmai Szövetsége (5 millió Ft)
 • Macskavédők Országos Szövetsége (Magyar Macskavédő Alapítvány 3 millió Ft; Olt-Alom Állatvédő Egyesület 1 millió Ft; Terápiás és Segítő Macskákért Alapítvány 1 millió Ft)
 • Magyar Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (MÁSZ, 35 millió Ft)
 • Magyar Állatvédő és Természetbarát Szövetség (MÁTSZ, 5 millió Ft)
 • Magyar Állatvédők Országos Szervezete Egyesület (MÁOSZ, 20 millió Ft)
 • Magyar Magánállatkertek és Akváriumok Egyesülete (MMAE, 10 millió Ft)
 • Állatorvostudományi Egyetem (14,9 millió Ft)

A jelenlegi támogatással együtt az alapítvány idén eddig már csaknem 107 millió forintot szánt állatvédelmi tevékenységet végző szervezetek támogatására.

Fontos, hogy mi is felelős állattartók legyünk, ha úgy döntünk, hogy örökbe fogadunk egy menhelyi kutyát vagy macskát. Mindemellett az sem árt, ha állattartóként is a fenntarthatóságra törekszünk, és fellépünk például az ellen, hogy macskáink vadmacskákkal keveredjenek, hiszen ha nem tesszük, hígabb lesz a vadmacskák genetikailag tisztavérű csoportja. A fenntarthatóság további fontos tudnivalóiról a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expó Your Planet nevű kiállításán hallhattunk.

Forrás: kozosugyunkazallatvedelem.hu
Kiemelt kép: Canva

search icon