Kurkuma – Aranyszínű, aranyat érő gumók, amiket te is könnyen termeszthetsz!

Kurkuma – Aranyszínű, aranyat érő gumók, amiket te is könnyen termeszthetsz!
Kurkuma – Aranyszínű, aranyat érő gumók, amiket te is könnyen termeszthetsz!

A kurkuma az ájurvédikus gyógyászat egyik fontos eleme, de az indiai ételek jelentős fűszere is. A növény rizómáit fogyasztjuk, melyek színe összetéveszthetetlen. A kurkuma erős sárga színe, jellegzetes illata és íze meghatározza az ételeket, amelyekbe fűszerként belekerül. Valóban olyan egészséges, mint ahogyan mondják? Mit készíthetsz belőle? Tudtad, hogy otthon is termesztheted?

A kurkuma (Curcuma longa) a gyömbérfélék családjába tartozó virágos növény. Évelő, rizómás, lágyszárú, az indiai szubkontinensen és Délkelet-Ázsiában őshonos. Virágzásához nagy mennyiségű csapadékra és 20–30 °C közötti hőmérsékletre van szükség. Rizómáiért termesztik. Felhasználásának több módja van, a kurkumagyökér ugyanis színezékként és fűszerként is ismert. A kurkumapor meleg, keserű, fekete borsra emlékeztető ízű és földes aromájú.

A kurkuma több fajt is magáénak tudhat: Indiában 40–45, Thaiföldön 30–40 faja él, és más ázsiai országokban is előfordulnak vadon élő fajai. Ez azért is fontos, mert a kurkuma használatának komoly hagyománya van az ájurvédikus gyógyászatban.

A kurkuma évelő, lágyszárú növény, amely akár egyméteresre is megnőhet. Erősen elágazó, a sárgától a narancssárgáig terjedő színű, hengeres, aromás rizómái vannak. A virágzat tetején szárlevelek találhatók, amelyeken nem jelennek meg virágok; ezek fehérek vagy zöldek, néha vöröseslilák, felső végük pedig elkeskenyedik. A virágok hermafroditák, augusztusban virágoznak.

Csodás növény, melynek a rizómáit fogyasztjuk.
Kép: canva

Mire jó a kurkuma? Hatása és felhasználása

A kurkuma hatása klinikailag nem bizonyított, ám a holisztikus gyógyászatban nem véletlenül olyan népszerű. A kurkuma fűszer formájában igencsak közkedvelt, de egészségügyi hatásai miatt is használják. Azonban egyeseket aggaszt a kurkuma mellékhatása, amelyet a benne lévő kurkumin nevű hatóanyag okozhat. Derítsük ki, valóban egészséges-e!

A rizómák gazdagok a kurkuminoidoknak nevezett növényi vegyületekben. Ezek a kurkuma fő hatóanyagai. Ezek felelősek a kurkuma narancssárga színéért és egészségügyi előnyeinek nagy részéért. Bár a kurkuma nyersen vagy por formájában is fogyasztható, a kurkumakapszula is népszerű.

Néhány olcsó kurkumapor olyan adalékanyagokat is tartalmazhat, amelyek a címkén nincsenek. Nagy dózisban való fogyasztása okozhat mellékhatásokat, mivel nem minden kereskedelmi forgalomban kapható kurkumapor tiszta. Ez azt jelenti, hogy olcsóbb és potenciálisan mérgező összetevőket adnak hozzá. Ezek lehetnek: liszt, kétes eredetű ételszínezék, de akár ólom is. Ha azonban megbízható forrásból fogyasztod, nem kell tartanod ettől. A kurkuma hatóanyaga, a kurkumin antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is rendelkezik. Más színes növényi alapú élelmiszerekhez hasonlóan a kurkuma gazdag fitonutriensekben, amelyek a szabad gyökök semlegesítése révén védhetik a szervezetet a sejtek károsodásától. A kurkuma – gyulladáscsökkentő hatása folytán – segíthet az olyan betegségekben, mint az ízületi gyulladás, más ízületi rendellenességek, a vastagbélgyulladás, az allergiák és a fertőzések. Hatóanyagait régóta vizsgálják. Néhány kutatás kimutatta, hogy az említetteken kívül hangulatingadozás, depresszió és demencia esetén is lehet pozitív hatása, ezt azonban kellően nagyszámú adattal egyelőre nem igazolták. Az eddig végzett kutatások kimutatták a kurkuma néhány lehetséges előnyét a következő állapotok fennállásakor:

  • gyulladás,
  • degeneratív szembetegségek,
  • metabolikus szindróma,
  • artritisz,
  • hiperlipidémia (koleszterinszint a vérben),
  • szorongás,
  • edzés utáni izomfájdalom,
  • a vesék egészsége.

A kurkuma olaj vagy kapszula formájában is fogyasztható. Sőt, egyes ételekben, például a curryben kihagyhatatlan fűszer.

Gyönyörű színű fűszer!
Kép: canva

Hatóanyaga, a kurkumin

Az ájurvédikus gyógyászatban fontos gyógynövény, ám tény, hogy klinikai szintű bizonyíték nincs a kurkumin hatékonyságára. Az élénksárga vegyület élelmiszer-adalékanyagként engedélyezett, biológiailag aktív polifenol, amely antioxidáns és gyulladáscsökkentő, valamint rákellenes hatással bír.

Szájon át alkalmazva rosszul szívódik, ez a körülmény nehezíti terápiás alkalmazását. Ezért sincs még meggyőző klinikai kutatás az egészségügyi előnyeit illetően.

Jelenleg nagyon korlátozott mennyiségű bizonyíték utal arra, hogy a kurkumin segíthet a vastagbélrák és a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésében és/vagy kezelésében. Számos klinikai vizsgálat folyik, amelyek célja a kurkumin hatékonyságának felmérése emlő-, prosztata-, hasnyálmirigy-, tüdő- vagy vastagbélrákban szenvedő betegeknél.  

Kétségkívül komplex és kiterjedt klinikai vizsgálatokra van szükség annak megerősítése érdekében, hogy a kurkumin hosszú távú antidepresszáns hatást mutathat súlyos depresszióban szenvedő betegeknél. Emellett azt már tudjuk, hogy a kurkumintartalmú étrend-kiegészítők használata befolyásolhatja számos gyógyszer hatékonyságát, vagy növelheti a toxicitásukat, ha egyidejűleg szedik őket.  

Erőteljes színe összetéveszthetetlen.
Kép: canva

Aranytej és kurkuma latte

Mindezek ellenére a kurkuma rendkívül népszerű fűszer és hatóanyag. A kurkumatea mellett pedig a kurkumapor és a tej romantikus találkozásából született meg India egyik legtrendibb exportcikke, az aranytej, avagy kávéházi változata, a kurkuma latte.

Az aranytejet hagyományosan friss kurkumából, mézből (vagy nyerscukorból) és tejből készítik. Az évek során azonban a családok és az ájurvédikus orvosok más fűszereket is hozzáadtak a keverékhez, hogy maximalizálják gyógyító tulajdonságait. Ezek általában melegítő fűszerek voltak, mint például a fahéj, a szerecsendió, a szegfűszeg. A tej pedig a kurkuma erős ízét is kellemesebbé tette. Manapság a tej már inkább növényi tej formájában jelenik meg az italban: lehet kókusztej, szójatej vagy zabtej is.

Adott tehát egy erősítő ital, amely különleges, ízletes és igencsak kedvelt. Van azonban néhány kritérium, amelyeket jó, ha betartasz készítése során:

1/ Csak természetes összetevők: azonnal feltűnik, hogy az autentikus keverékek csak természetes kurkumát és fűszereket tartalmaznak: semmi kellemetlen vagy mesterséges adalékanyag!

2/ Egész fűszerek: az eredeti keverékekben a fűszereknek valóban látszaniuk kell. Ez annyit jelent, hogy egészben kerülnek az italba.

3/ Cukormentes: ahhoz, hogy élvezhesd a hagyományos aranytejet (és maximalizáld annak egészségügyi előnyeit), érdemes cukormentesen készíteni. Az eredeti keverékek általában csak a fűszerekre hagyatkoznak, de a méz hozzáadása is jó megoldás.

Igazi téli ital!
Kép: canva

A nem eredeti keverékek rengeteg cukrot, színezéket és tartósítószert tartalmaznak, ezért is az a legjobb, ha magad készíted el ezt az italt. A kurkumatea vagy kurkumachai lényegében ugyanez, csak tej nélkül, forró vízzel fogyasztva. Ismételten válassz olyan levelű teát, amely szárított kurkumadarabkákat vagy élénksárga, kiváló minőségű őrölt kurkumát tartalmaz!

Egy nagyon fontos dolog, amit meg kell jegyezni: minden egészségügyi előny, amit remélhetünk, közvetlenül összefügg a keverék minőségével! Biztosra akkor mehetsz, ha magad készíted el, vagy befektetsz egy valóban jó keverékbe. 

Hogyan készítsd el?

Hagyományosan meleg tejjel (gyakran növényi tejjel), kurkumával, fűszerekkel (gyömbérrel, fahéjjal), valamint fekete borssal készül.

Aranytej – hagyományos recept

Hozzávalók (1 adag)

  • 2,5 dl tej vagy növényi tej (mandula, kókusz),
  • 1 teáskanál kurkuma,
  • ½ teáskanál őrölt gyömbér (vagy friss),
  • ½ teáskanál fahéj,
  • csipet fekete bors (aktiválja a kurkumint),
  • 1 teáskanál méz vagy juharszirup (opcionális),
  • 1 teáskanál kókuszolaj (jobb felszívódást ad).

Elkészítés

Melegítsd össze a tejet a fűszerekkel alacsony lángon! Forrás előtt vedd le a tűzről! Hagyd kicsit állni, majd szűrd le (ha friss gyökereket használsz)! Édesítsd mézzel!

Egy fűszer, amely számos ételt feldob.
Kép: canva

Kurkumavirág – Hallottál már róla?

A Curcuma alismatifolia vagy ismertebb nevén sziámi tulipán egy gyönyörű, dísznövényként tartott kurkumafaj, mely a gyömbérfélék (Zingiberaceae) családjába tartozik, ugyanoda, ahová a fűszerként használt kurkuma is (Curcuma longa).

Thaiföld, Kambodzsa, Laosz területén honos, dísznövényként vagy vágott virágként használják. Ez azért is lehetséges, mert látványos, gyakran rózsaszín, ciklámen, bíbor vagy fehér árnyalatú fellevelekből (bract) áll. A valódi apró virágok a fellevelek között, belül találhatók.

Levelei nagyok, lándzsásak. A gyömbérfélékre jellemzően – akárcsak fűszerként használt társa – ez a növény is rizómákkal (gyöktörzzsel) szaporodik. Mivel évelő trópusi növény, a meleg, nedves klímát kedveli. A fagyra érzékeny, így hűvös éghajlaton csak dézsás vagy szobanövényként tartható. Félárnyékban vagy szűrt fényben érzi jól magát igazán, a laza, humuszos talajt kedveli.

Természetes élőhelyén nedves réteken és monszunos erdők szélén fordul elő. Virágai nektárt termelnek, így fontos táplálékot nyújt a beporzóknak. Gyöktörzsét a talajlakó szervezetek (pl. a gombák és a talajmikrobák) közössége is hasznosítja. Mivel virágzata rendkívül tartós, a vágott virágkultúrában is nagy érték.

A kerted dísze lehet.
Kép: canva

Így termeszthetsz kurkumát otthon!

A kurkuma termesztése kerti körülmények között is lehetséges. Meglepően könnyen tartható, ha megkapja a meleget, a nedvességet és a jó talajt. Ehhez fontos a megfelelő rizóma kiválasztása. Ha boltban veszed, figyelj arra, hogy biokurkumát vásárolj, mert azt ritkábban kezelik csírázásgátlóval. Nézd meg, hogy kemény, friss, ne fonnyadt legyen! Jó, ha sok kis „dudor” van rajta. Kezdd legalább 3–4 rizómadarabbal, hogy biztosan meginduljon a növény! Ha több részre vágod, minden darabon legyen egy „szem”!

A kurkuma szereti a laza, tápanyagban gazdag közeget. Ajánlott keverék a 40% virágföld, 40% komposzt és 20% perlites vagy homokos lazítás. Minimum 10–12 literes cserepet válassz, jó, ha ez széles, hogy tudjon terjedni a rizóma. Alul kötelező a vízelvezető lyuk, mert pangó vízben rothad. Beltéren március–április magasságában elültetheted, 15 °C felett ki is viheted. A rizómát 2–3 cm mélyen ültesd, a „szemek” felfelé nézzenek! Ültetés után alaposan, de ne túl erősen öntözd be! A kurkuma kedveli a nedvességet, de érzékeny a túlöntözésre.

Melegkedvelő: 20–30 °C a legjobb számára. Emellett ügyelj arra, hogy a közvetett, szűrt fényt szereti, a tűző nap perzseli a leveleit. Tavasszal és nyáron kéthetente jól jön a szerves tápoldat (pl. komposzttea, algaoldat) vagy a lassú lebomlású szerves trágya (pl. pelletált marha- vagy csirketrágya). A magas nitrogéntartalmú tápoldat hatására a növény szép, zöld lombot növeszt. Nyár közepétől több káliumot adj neki, ez segíti a rizómaképződést.

Októbertől a levelek elkezdenek sárgulni, ez normális jelenség. Télen csökkentsd az öntözést szinte nullára! A kurkuma 8–10 hónap után szedhető. Ennek jelei a sárguló, elszáradó levelek és a cserép szélén látható rizómák.

A betakarítás folyamata:

  1. Óvatosan borítsd ki a földből!
  2. Szedd le a nagy rizómákat!
  3. A kisebb oldalhajtásokat hagyhatod tovább növekedni jövő tavaszig.
  4. A friss kurkumát mosd le, és szárítsd egy napig, mielőtt elteszed vagy feldolgozod!

Saját kurkumaport is készíthetsz. Ehhez a friss rizómát mosd meg és hámozd meg! Szeleteld 2–3 mm vékonyra, majd 45–50 °C-on, sütőben vagy aszalóban szárítsd teljesen ropogósra. Kávédarálóban őröld porrá, és lezárt üvegben tartsd!

Kiemelt kép: canva

search icon