5+1 gyógyító karácsonyi fűszer

5+1 gyógyító karácsonyi fűszer
5+1 gyógyító karácsonyi fűszer

Karácsony táján minden évben finomabbnál finomabb illatok töltik be a levegőt és a szívünket egyaránt. Puha mézeskalács, diós és mákos sütemények, forralt borok és foszlós kalácsok fahéjas, gyömbéres, szegfűszeges aromája lengi körül megállíthatatlanul a konyhákat.

Ám nemcsak kulináris élményt nyújtanak ezek a növények, hanem az egészségünkre is számos jótékony hatásuk van. Íme, a karácsony legnépszerűbb fűszerei és gyógyhatásaik.

1. Fahéj

Az édeskés aromájú fahéj a karácsonyi sütemények első számú fűszere, ám az év többi részében is kiválóan felhasználható sütéshez-főzéshez egyaránt. Finom aromája mellett számos gyógyhatással is rendelkezik, ezért is érdemes évszaktól és ünneptől függetlenül egész évben fogyasztani.

A fahéjnak igen jelentős a vércukorszint-szabályozó tulajdonsága. Rendszeres fogyasztása segíthet megelőzni a cukorbetegséget, emellett előnyösen hat a vérzsírra is, csökkenti a káros plakkok kialakulásának az esélyét az erekben.

Fahéj
Fotó: Canva

Jót tesz az agyműködésnek: javítja a kognitív képességeket és a memóriát, a benne található CEppt hatóanyag pedig késleltetheti az Alzheimer-kór kialakulását.

Baktérium- és gombaölő tulajdonsága miatt száj- és fogproblémák esetén is hatékonyan bevethető, mérsékelt fogyasztása pedig enyhítheti az emésztési problémákat.

Ellenjavallat: a fahéjból naponta maximum másfél teáskanálnyit szabad fogyasztani, ugyanis nagy mennyiségben károsíthatja a májat, irritálhatja a száj nyálkahártyáját, és akár allergiás reakciókat is kiválthat.

2. Szegfűszeg

A szegfűszeg jellegzetesen pikáns, aromás, kissé égető ízét a benne lévő illóolajok adják. Gyakorta használják süteményekhez, forró italokhoz, húsételek ízesítéséhez vagy például hideg gyümölcslevesekhez is.

Igen jelentős a gyulladáscsökkentő tulajdonsága, amely egyrészt a benne lévő eugenol nevű vegyületnek köszönhető, másrészt a gyulladáscsökkentő hatású flavonoidoknak és antioxidánsoknak. Emiatt, valamint érzéstelenítő hatása miatt egy-egy szegfűszeg elrágcsálásával kiválóan enyhíthetők a fogfájás és a gyulladt íny okozta kellemetlenségek, ráadásul friss leheletet is biztosít.

Szegfűszeg
Fotó: Canva

Javítja az emésztést, segít enyhíteni a gyomorpanaszokat, a puffadást, valamint a torokfájást és a köhögést is, ráadásul hatékony lehet afrodiziákumként is.

Ellenjavallat: nagyobb mennyiségben nyálkahártya-irritációt okozhat, valamint allergiás reakciót is kiválthat.

3. Gyömbér

A karácsonyi mézeskalács elengedhetetlen összetevője, ám friss, citrusos, kissé csípős íze miatt számtalan más módon is felhasználható. A kínai és a távol-keleti konyha egyik alapfűszere.

A gyömbér valóságos orvosság, annyiféle jótékony hatása van. Rendkívül hatékonyan segít a különböző eredetű gyomor- és bélpanaszok enyhítésében, például hányinger, gyomorégés, puffadás, bélgörcsök és baktérium okozta hasmenés esetén. Segít a terhesség idején előforduló rosszullétek enyhítésében is.

Gyömbér
Fotó: Canva

Gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatása miatt enyhíti a menstruációs görcsöket és az ízületi fájdalmakat, valamint segítséget nyújthat a migrénes fejfájás ellenszereként is. Megfázás esetén csillapítja a torokfájást és a köhögést, valamint immunerősítő hatása miatt az influenza kezelésére is természetes gyógyír lehet.

Szaliciláttartalma segít megelőzni a vérrögképződést, ezáltal csökkenti a trombózis és az éreredetű szívbetegségek kockázatát is.

Ellenjavallat: véralvadásgátló gyógyszerek használatakor nem ajánlott a rendszeres fogyasztása, szedése előtt mindenképpen szükséges kezelőorvos vagy szakember véleményét kérni. Vérzékenység esetén, műtétek előtt, súlyos és krónikus gyomor- és bélrendszeri betegséggel küzdők (pl. Crohn-betegek, fekélyes betegek) számára, koleszterinszint-szabályozó gyógyszereket szedőknek a fogyasztása nem ajánlott.

4. Ánizs

Az ánizs jellegzetes ízét az idősebb korosztálynak – a medvecukornak köszönhetően – biztosan nem kell bemutatni. Remekül illik süteményekhez, kekszekhez vagy különböző italokhoz, ráadásul a gyógyhatása sem elhanyagolható.

Ánizs
Fotó: Canva

Emésztési panaszok esetén kiváló gyógyír lehet az ánizs, ugyanis segít enyhíteni a hányingert, a hasi fájdalmakat és a fokozott gázképződést. Fertőzésből eredő gyomorbántalmak ellen is kiváló, valamint étvágygerjesztő hatása is van.

Természetes idegnyugtató hatása révén ellazítja az izmokat, segít az elalvásban és az éjszakai pihenésben. Emellett kiváló köptető is, így hurutos köhögés esetén fellazítja a letapadt váladékot, segíti a feloldását és a kiürülését.  

Ellenjavallat: az ánizs az anetolra allergiás személyeknek nem ajánlott, túlzott fogyasztása pedig émelygést és tompultságot eredményezhet.

5. Kardamom

A fűszerek királynőjének tartják, amely a vanília és a sáfrány után a harmadik legdrágább fűszer a világon. Fűszeres íze kiválóan illik a süteményekhez, főleg a csokoládés finomságokhoz, de jól harmonizál a húsokkal is. Közel-Keleten a kávét, Indiában a teát ízesítik vele, valamint az indiai konyha curry fűszerkeverékének egyik összetevője.

A kardamom serkenti az epetermelést, ezáltal segíti a zsírok megemésztését. Enyhíti a puffadást és a gázképződést, valamint az ezekkel járó hasi görcsöket is.

Az emésztésre gyakorolt jótékony hatásai közé tartozik még a székrekedés, a túlzott savképződés, a gyomorégés és a fertőzésből eredő gyomorpanaszok enyhítése is. Segít megszüntetni a kellemetlen leheletet, étkezések előtt fogyasztva pedig étvágyjavító hatású.

Ellenjavallat: gyomorfekély esetén nem ajánlott a fogyasztása.

Kardamom
Fotó: Canva

6. Szerecsendió

A szerecsendió igen kedvelt fűszer a konyhában. Sütemények és édességek ízesítése mellett előszeretettel használják sütőtökös fogásokhoz, besamel mártáshoz, burgonyás ételekhez, ragukhoz és húsételekhez. Pikáns, fűszeres íze mellett pedig az egészségre gyakorolt hatása is kiváló.

A szerecsendió magas antioxidáns-tartalma megvédi a sejteket a szabad gyökök által okozott károsodástól, emellett gyulladáscsökkentő tulajdonságai miatt mérsékli a gyulladásos betegségekben szenvedők panaszait.

Antibakteriális hatása révén felveszi a harcot a fogszuvasodást és az ínybetegséget okozó baktériumokkal, valamint az akár súlyos állapotokat is előidéző E. coli baktériummal is. Enyhítheti továbbá a szívbetegségek kockázati tényezőit, a magas koleszterin- és trigliceridszintet, ezáltal segíti a szív egészségét.

A szerecsendió rendszeres fogyasztása segíthet a vércukorszint szabályozásában, javítja a hangulatot, és pozitív hatással van a libidóra is.

Szerecsendió
Fotó: Canva

Ellenjavallat: Nem javasolt fogyasztása a gyomor és a bélrendszer fekélyes gyulladása esetén. Miriszticintartalma miatt pedig nagy dózisú (1–2mg/ttkg) fogyasztása hallucinogén hatású lehet, amit olyan kellemetlen tünetek is kísérhetnek, mint az émelygés, a hányás és a szapora pulzus.


Az idén immáron másodjára megrendezett Planet Budapest kiemelt témái közé tartozott az élelmiszer, az élelmiszer-biztonság és a fenntartható élelmiszeripar. A témában számos érdekes cikkünk született, mint például interjúnk a MikroKerttel, a Planet Expo-n is részt vevő, beltéri növénytermesztéssel foglalkozó vállalkozással.

Kiemelt kép: Canva

search icon