Látványosan lecsökkent az áramfogyasztás mióta betiltották a kínai kriptobányászatot
Látványosan lecsökkent az áramfogyasztás mióta betiltották a kínai kriptobányászatot

Kínában nemrég betiltották a kriptovaluták bányászatát, minek nyomán jelentősen csökkent az ország áramfogyasztása, így a kibocsátása is.

Az ázsiai országban elsősorban a szénerőművekből származó olcsó elektromos áramra építve teljes iparág szerveződött a kriptovaluták köré. A bányászok sokszor hatalmas gyárcsarnokokban több ezer számítógéppel próbálkoztak a pénzszerzéssel.

Ahogy arról írtunk is korábban, a jelenség már olyan mértéket kezdett ölteni, amely komolyan veszélyeztette Kína klímacéljait. A döntéshozók végül megelégelték az óriási gépparkok energiazabáló működését és a tiltás mellett döntöttek. Június 20-án éjféltől a bitcoinbányáknak be kellett szüntetniük a tevékenységüket.

Az azóta napvilágra került adatokon máris látszik az energiafogyasztás jelentős csökkenése. Ahogy a telex írja, csak Szecsuán tartományban mintegy 8 gigawattal csökkent a hálózat energiaigénye, amely nagyjából négy csúcsra-járatott paksi atomerőműnek felel meg.

Egyes becslések szerint a tiltással a globális kriptovaluta-bányászat 65-75%-a nullázódhatott le időlegesen, ez pedig többek közt a legnagyobbnak számító kriptopénz, a bitcoin árfolyamán is megmutatkozott. Befektetési szakértők szerint a korábbi szárnyalása után akár 10 ezer dollár alá is csökkenhet az év elején 60 ezer dollár felett is járó virtuális pénz árfolyama.

Közben iparági szakértők azt rebesgetik, hogy a bányászat az Egyesült Államokban folytatódhat. Texas államban rengeteg olcsó, szélerőművek által előállított áram áll rendelkezésre, amely ide vonzhatja a bányászokat.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon