A bitcoin alááshatja Kína klímacéljait
A bitcoin alááshatja Kína klímacéljait

Egy új tanulmány szerint a kínai bitcoin bányászat annyira szén-dioxid intenzív, hogy az veszélyeztetheti az ország kibocsátáscsökkentési céljait is.

A bitcoin bányászata rendkívül energiaigényes, ahogy arról már mi is írtunk korábban. A kriptovaluta 75%-át Kínában bányásszák, ahol egyes vidéki területek az alacsonyabb villamosenergia árak miatt igen népszerűek a bányászok körében.

A Nature Communications című tudományos folyóiratban most megjelent tanulmány szerint a nagy számítási teljesítményt igénylő bányászatnak már most akkora a kibocsátási többlete az ázsiai országban, mint amennyi Csehország és Katar teljes kibocsátása volt 2016-ban.

2024-re ez tovább emelkedhet és az előrejelzések szerint meghaladja majd Olaszország és Szaúd-Arábia együttes energiafogyasztását, amellyel a nemzetek között a bitcoin a 12. helyet foglalná el, ha ország lenne. Ez nagyjából azt jelenti, hogy a csúcsponton majd Kína energiatermelésének több mint 5%-át a kriptovaluta bányászata emészti majd fel.

A virtuális pénz nem véletlenül lett az elmúlt időszakban gyakori téma. Az elmúlt alig egy évben 7 ezer dollár körüli árfolyamról 60 ezer dollárig emelkedett és egyre több vállalat — mint például a Tesla — fogadja el fizetőeszközként.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

(BBC)

search icon