Lehetséges-e a strandolás műanyagok nélkül?
Lehetséges-e a strandolás műanyagok nélkül?

Míg fürdőruhából már egyre könnyebben talál fenntarthatóbbat, gumimatracok terén már nehezebb „zöld” opciók közül választani. Javában zajlik a strandszezon: milyen lehetőségeink vannak, ha környezetbarátabb lehetőségeket keresünk a vízpartra eddig magunkkal vitt termékek helyett? – ennek járt utána a hvg.hu

A fokozott igénybevétel – közvetlen napsütés, sós, illetve klóros víz – miatt sok fürdőruha nem éli meg a következő nyarat sem: kifakul a színük, kinyúlnak, elenged a gumírozás, különösen, ha nem öblítjük ki ezeket. Így – akárcsak az ízlésünk vagy a trendek változása miatt is – sokan minden évben újat vásárolnak. De nincs könnyű dolga azoknak, akik fenntarthatóbb fürdőruhát szeretnének. A legtöbb fürdőruha ugyanis spandexből készül, ami kőolajszármazék, valamint nejlonból és poliészterből.

Persze egyre több gyártó és márka próbál zöldebb vizekre evezni: a Lycra szálgyártó például pont spandexhulladékból készít új anyagot (ez az EcoMade), az Aquafil cég pedig halászhálókból, óceáni hulladékokból és ipari kárpitok újrahasznosításával készíti az Econyl-anyagot, amit egyre több márka kínálatában megtalálunk.

A Philomén márka az első hazai brand, amelyik az Econyl-anyaggal kezdett el dolgozni. Csabai Zita, a márka alapítója és tervezője szerint az anyag alapvetően luxusérzetet kelt a hagyományos fürdőruhaanyagokhoz képest, mert vastagabb, matt és selyemfényű anyagról van szó, amelynek nagyon jó a minősége, ám kevésbé nyúlik. Mivel UV-álló és jobban is tartja a formáját, mint a hagyományos fürdőruhaanyagok – nem kell amiatt aggódnunk, hogy egyáltalán az idei strandszezont kihúzza a bikinink (vagy egyrészesünk).

Bár könnyedén találunk a piacon természetes alapanyagú vászon, vagy éppen parafa lábbeliket, amelyek összességében lebomlóak, a strandoláshoz, tengerpartozáshoz használt lábbelik esetében a funkcióról sem feledkezhetünk meg és a vízállóság elengedhetetlen, amit természetes alapanyagtól nem kapunk meg. Viszont ha „csak” egy papucsra van szükségünk, válasszunk inkább nem műanyagból készült darabot – ez nem csak a fenntarthatóság, de a kényelem miatt is fontos lehet.

A nevükkel ellentétben a gumimatracok már nem is abból, hanem többnyire PVC-ből készülnek. Az anyag kapcsán azonban számtalan aggály felmerült, az egészségünkre gyakorolt hatása miatt is. Egyre többen keresnek ezért nem PVC-ből készülő gumimatracokat: ilyen esetben talán még akrilszálból készült verzióra lelhetünk rá.

Talán a legegyszerűbb dolgunk a törülközőkkel van: keressük a természetes alapanyagból, pamutból, lenből, kenderből készülteket, ezek ugyanis jól szívják a nedvességet – ellentétben a szintetikus társaikkal. Célszerű figyelni arra is, rendelkezik-e a textil valamilyen fenntarthatóságra vonatkozó minősítéssel, mert ezek garanciát jelentenek például arra, hogy nem tartalmaz az anyag semmilyen, egészségre káros kemikáliát.

(Forrás: hvg.hu Kép: pexels.com)

search icon