Szellemhálók pusztítják a tengerek élővilágát

Szellemhálók pusztítják a tengerek élővilágát
Szellemhálók pusztítják a tengerek élővilágát

A tengerekben sodródó halászhálók komoly környezetvédelmi kihívást jelentenek, hiszen állatok tömegét ejtik foglyul és pusztítják el, miközben akár évtizedeket töltenek a nyílt vizeken.

Ezt elégelték meg a hawaii Pacific University kutatói, akik most a szigetek körüli vizek élővilágára is súlyos fenyegetést jelentő szellemhálók eredetét kezdték vizsgálni.

A szakértők szerint előfordul, hogy egy-egy halászháló elszabadul és így tulajdonképpen véletlenül kerül a vízbe, azonban gyakoribb az, hogy illegális halászhajók szándékosan dobják el őket. Az egyetem kutatói most azt tervezik, hogy egészen a halászhajókig és a gyártókig visszakövetik a hálókat.

Az MTI beszámolója szerint azonban nemigen könnyíti meg a dolgukat, hogy a hálók számos különböző országból származnak, és szinte semmilyen egyedi azonosító vagy jellegzetesség nincs rajtuk, amely alapján be lehetne lőni a származási helyüket.

Nagy kihívásnak nézünk elébe, megpróbáljuk visszakövetni őket a forrásig. Ha elbukunk, az újabb bizonyítékul fog szolgálni a törvényalkotók számára a halászfelszerelések azonosíthatóságának fontosságáról, és talán előtérbe hozza az ezzel kapcsolatos szabályozásokat.

– mondta Jennifer Lynch, az egyetem tengeri hulladékkal foglalkozó kutatóintézetének társigazgatója

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon