
Egyszerre kuriózum a veteményes szélén, természetes ízfokozó, egészségvédő és szerelemi zöld ajzószer. Íme a lestyán, a különleges fűszer- és gyógynövény.
A lestyán vagy orvosi lestyán (Levisticum officinale) a zellerfélék családjába tartozó évelő fűszer- és gyógynövény. Európában régóta termesztik, a leveleit gyógynövényként, a gyökereket zöldségként, a magokat pedig fűszerként használják, különösen a dél-európai konyhában. Íze és illata a zellerére és a petrezselyemére egyaránt emlékeztet, csak intenzívebb és fűszeresebb, mint bármelyiké. Érdekesség, hogy a lestyán magjait ugyanúgy lehet felhasználni, mint az édesköménymagot.
A lestyán akár 2 méter magasra is megnő. Az első évben gyöktörzset és tőlevélrózsát fejleszt, és csak a második évben jelenik meg a magszár, valamint a szórt állású levelek. Nyelesek a levelei, páratlanul szárnyaltak, az alsók kétszeresen, viszont felfelé haladva már csak egyszeresen. Virágzata összetett ernyő, sárga színű, és júniusban, júliusban virágzik. Termése sárgásbarna, három kiálló bordázattal rendelkező ikerkaszat. Illóolajat, cukrot és angelikasavat tartalmaz. Intenzív aromája miatt óvatosan használjuk, és jól zárható edényben tartsuk!
Az orvosi lestyán Afganisztánban és Iránban őshonos, de Európa nagy részén, Délkelet-Ázsia, valamint Észak- és Dél-Amerika egyes részein is meghonosodott. Állományai hazánkban a Mátrában lelhetők fel. A népi hagyományban lecsihan, leustyan, levescsík, levestikom, levestököm, löböstök, lóstya néven ismerik.
A lestyán hatása és felhasználása
A lestyán régebben a falusi kertekből nem hiányozhatott, mind friss, mind szárított formában alkalmazták. Házi termesztésben nincs szükség nagy mennyiségre, mert intenzív íze miatt csak keveset érdemes belőle használni. A kereskedelemben kapható szárított és vágott gyökere, amely a VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben hivatalosan is drogként szerepel: Levistici radix. Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) is vizelethajtóként tartja számon. Vese- és epekőteák alkotórésze, valamint jó háziszer nikotin– és alkoholmérgezések kezelésében.
Lestyántea
Kevesen tudják, de a lestyánból készült forrázatnak áldásos hatása van a szervezetre. Teájának gyomorerősítő, emésztést serkentő, vizelethajtó hatást tulajdonítanak. A lestyán ftalidokat, kumarinokat, fenilpropanoidokat, polifenolokat és poliacetiléneket tartalmaz. Magas hatóanyag-tartalma miatt csak naponta 4–8 gramm fogyasztása javasolt. Egy 2016-os tanulmányban kifejtik, hogy a lestyán egy ritka, örökletes, hólyag- és vesekövet okozó betegség (cisztinuria) esetén segíthet enyhíteni a tüneteket. Lestyánfogyasztás után a résztvevőknek alacsonyabb lett a kreatininszintjük, aminek megemelkedése a vérben máskülönben a vese elégtelen működését jelzi.
Az Európai Gyógyszerügynökség 2012-es értékelése szerint a lestyán természetes vízhajtóként is működik, ugyanis kihajtja a pangó vizet, és növeli a vizelet mennyiségét. A tanulmányban még kitértek az antibakteriális, gyulladáscsökkentő és rákellenes hatására is.
A lestyántea elkészítéséhez egy teáskanálnyi szárított vagy nagyon finomra vágott friss lestyánlevelet, illetve gyökeret kell forró vízben áztatni 5 percen keresztül. Leszűrés után pedig a tea már fogyasztható is.
Felhasználása
A lestyánnak gyöktörzsét és gyökerét, levelét, valamint a termését is gyűjthetjük. A levelek felhasználhatók különböző levesekhez, a húsleves is fűszerezhető velük. A gyökerek zöldségként vagy reszelve salátákhoz fogyaszthatók.
Lestyán az európai konyhában
Hollandiában a lestyánleveleket hagyományosan fehér spárgával és sóval főzik, valamint főtt tojással tálalják.
Ukrajnában a lestyán afrodiziákumnak számít. Hagyományosan a lestyánlevelekből készített főzetet a nők a haj öblítésére használták, hogy a növény kellemes fűszeres illatával vonzzák a férfiakat. Manapság olyan hajkondicionálókat is lehet vásárolni, amelyek lestyánkivonatot tartalmaznak a haj erősítésére. A lestyánleveleket és -gyökereket salátákban és fűszerként is használják Ukrajnában.
Romániában a levelek a különféle helyi húslevesek kedvelt ízesítői, és ezen a területen ugyanolyan népszerűek, mint a petrezselyem vagy a kapor. Ezenkívül a szárított lombozatot és magokat hozzáadják a savanyú káposztához és az uborkához, hogy elősegítsék a zöldségek zamatának megőrzését.
Az Egyesült Királyságban az alkoholos lestyánfőzetet hagyományosan téli italként adják a pálinkához.
Mibe való a lestyán?
A lestyán levesek, saláták, diétás ételek és italok, valamint ecetek fűszerezésére használatos, de a likőr- és a konzerviparban is nélkülözhetetlen. Sokan vallják, hogy lestyán nélkül nem csorba a csorba(leves). A szárított lestyánlevél is kiváló. Ha töltött kacsát vagy csirkét készítünk, próbáljuk meg a belsejét szárított lestyánnal bedörzsölni, és a töltelékbe is tegyünk lestyánlevelet! A levélnyelet fűszerezve, sózva is használhatjuk, hasonlóan a zellerszárhoz. Az intenzív ízű, meghámozott lestyángyökeret is beletehetjük a levesekbe, de reszelhetjük salátákba is. Az oroszok a lestyán gyökeréből lekvárt főznek, és cukrozva is elteszik télire.
A lestyán magjából szórhatunk a kenyértésztába, ízesíthetünk vele házi sajtokat, de különleges lestyánpálinkát is készíthetünk, ha 2 evőkanál lestyánmagot ledarálva, gézbe csavarva semleges pálinkába áztatunk néhány napig.
A lestyán termesztése és gondozása
A lestyán termesztésének feltételei
A lestyán ültetésénél fontos, hogy a talaj mélyrétegű, közepesen kötött, humuszban gazdag és jó vízgazdálkodású legyen. Elengedhetetlen továbbá a megfelelő tápanyagtartalom és pH-érték biztosítása. A növény a napos, meleg területeket kedveli. Bár a gyökerei nem fagynak meg, a levelei érzékenyek a nagy hidegre.
A lestyán magvetésére márciusban, áprilisban vagy októberben kell sort keríteni. A vetés mélységét 1–2 cm-re, a sorok közötti távolságot 60 cm-re, a tőtávolságot pedig 40 cm-re érdemes beállítani. Mindez elengedhetetlen ahhoz, hogy a lestyánnak elegendő helye legyen a növekedéshez. A lestyán esetében a vetőmagnorma 10–15 kg/hektár. A sikeres kelés érdekében fontos a pontos időzítés és a szabályos vetési paraméterek betartása.
A lestyán gondozása
Bár a lestyán vízigénye nem túl nagy, a száraz időszakban a megfelelő növekedéshez szüksége van a rendszeres öntözésre. További tudnivaló, hogy a fejlődés kezdeti fázisában feltétlenül sort kell keríteni a mechanikai gyomirtásra is. A lestyánnak magas a tápanyagigénye, ezért évente komposzt vagy szerves trágya alkalmazása javasolt.
A lestyánt termesztése során számos kártevő és betegség fenyegeti, melyek komoly hatással lehetnek a hozamra. A leggyakoribb kártevők közé sorolhatók a levéltetvek. A lestyán esetében a gombabetegségek, mint például a fuzikládiumos varasodás, a ramuláriás levélfoltosság és a tőrothadás szintén problémát jelenthetnek. Ezért is fontos a betegségeket időben felismerni és kezelni. A növényvédő szerek alkalmazása kapcsán pedig elengedhetetlen, hogy ezeket időben kezdjük el alkalmazni, valamint az élelmezés-egészségügyi várakozási időt tartsuk be.
Fotók: Canva