Magyar csillagász fedezett fel egy eddig nem ismert üstököst
Magyar csillagász fedezett fel egy eddig nem ismert üstököst

Jól indult az év a magyar csillagászat számára. Sárneczky Krisztián csillagász egy üstököst fedezett fel, ráadásul két korábban nem azonosított kisbolygót is azonosított.

„A mögöttünk álló hónapok nem igazán kedveztek a csillagászati megfigyeléseknek, a gyakran felhős, ködös idő miatt általában hetente egy, maximum két éjszaka állt rendelkezésre, hogy a 60 cm-es Schmidt-távcsővel földközeli égitestek után kutathassunk.” – kezdi beszámolóját a kutató.

Azonban január első éjszakáján az időjárási feltételek kedvezőbbé váltak, így eshetett meg a kisbolygók felfedezése mellett valami ritkaság:

Megtalálása idején az üstökös mindössze 60 millió km-re volt bolygónktól, miközben egy átlagos kométát a Jupiter naptávolságában (750 millió km), vagy még messzebb szoktak felfedezni. Keringési iránya ellentétes a bolygók keringési irányával, és pályasíkja is nagy szögben, 63 fokkal hajlik a Föld pályasíkjához. Mindezek eredőjeként látszólagos mozgása közel hússzorosa volt egy átlagos üstökös sajátmozgásának, bőven a földsúroló kisbolygók kategóriájába esve.

De miért nem fedezték fel hónapokkal korábban, nagy távolságban ezt az égitestet? – tette fel a kérdést Sárniczky, aki így válaszolja meg a felvetést:

Mert valójában egy igen apró és halvány üstökösről van szó. Valószínűleg ez minden idők egyik leghalványabb, parabola közeli pályán járó üstököse.

Néhány nap után azután kiderült, hogy nem akármilyen felfedezés történt, hiszen hivatalosan is megerősítést nyet, hogy ez az égi objektum a 2022-es esztendő első új üstököse, amelyet felfedezője tiszteletére Sárniczky-üstökösnek fognak hívni.

Az esemény tudományos jelentőségét jól érzékelteti, hogy Kulin György (1942) és Lovas Miklós (1942-1986 között öt felfedezés) után lett egy harmadik magyar ember, akiről üstököst neveztek el.

Aki kíváncsi arra, hogyan néz ki ez az égi jelenség, a csillagaszat.hu oldalán több képet, animációt is találhat róla.

(Forrás: csillagaszat.hu Kép: pexels.com (csak illusztráció!)

search icon