Magyarország is csatlakozott a globális erdőterület csökkenés megállítását szorgalmazó nyilatkozathoz
Magyarország is csatlakozott a globális erdőterület csökkenés megállítását szorgalmazó nyilatkozathoz

A kormány számára kiemelten fontos az erdők megőrzése, és elkötelezett a természeti erőforrások használatának fenntarthatósága mellett.

Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért felelős államtitkára minapi közleményében kiemelte, hogy a COP26 apropóján – más kezdeményezések mellett – Magyarország csatlakozott a Glasgow-i Nyilatkozat az erdőkről és a földhasználatról elnevezésű nyilatkozathoz, ahol a nyilatkozók sorában hazánk 53.-ként szerepel.

A kezdeményezéshez eddig több mint 130 ország csatlakozott, melyek a világ erdőségeinek 90%-át birtokolják.

A nyilatkozat aláírói zölddel szerepelnek a térképen

Magyarország hozzáállása világos és következetes az erdőkkel kapcsolatban, amelyekre úgy tekint, mint a klímaváltozás hatásainak csökkentésében kulcsszerepet betöltő életközösségre. A kormányzat, és azon belül az agrártárca éppen ezért hazai és nemzetközi szinten is mindent elkövet a meglévő erdők megőrzése és a fával borított területek gyarapítása érdekében.

Törekvéseink komolyságát mi sem jelzi jobban, mint hogy jelenleg az Agrárminisztériumban a rendszerváltozás óta először önálló államtitkárság foglalkozik a kétmillió hektárnyi magyar erdő ügyével, amelyek gyarapítására a tárca 2019-ben Országfásítás Programot hirdetett.

–fogalmazott Zambó Péter

Magyarország komolyan veszi az erdők védelmével kapcsolatos jogszabályok betartását, mint például az illegális forrásból származó faanyag importját tiltó európai uniós rendelkezéseket, és aktív szereplője az erdők megőrzését és a fenntartható erdőgazdálkodást támogató globális folyamatoknak. Éppen ezért a glasgow-i nyilatkozat alá nem írásával kapcsolatos hír nem más, mint rosszindulatú feltételezés – mondta az agrártárca államtitkára.

Az erdősítéssel kapcsolatban Steiner Attila, az ITM államtitkára azt mondta korábban, hogy a kormány 2030-ra a 27%-os erdősítési arányt kíván elérni. Jelenleg ez a mutató csupán 22%, mellyel egyelőre az Európai Unió sereghajtói közé tartozunk. (MTI)

search icon