Az erdei biodiverzitást vizsgálták az Őrségben
Az erdei biodiverzitást vizsgálták az Őrségben

Az erdei biodiverzitás kulcsfontosságú környezeti tényezőit vizsgálták az ELKH Ökológiai Kutatóközpont (ÖK) kutatói az Őrségi Nemzeti Park erdeiben. A kutatás során többek között olyan kérdésekre keresték a választ, hogy mitől függ egy erdő élővilágának gazdagsága, vagy épp miként lehet a gazdasági hasznosítás mellett is minél inkább megóvni az erdők élővilágát.

Ahogy a kutatásról szóló közleményben írják, a Föld szárazföldi területeinek biológiai sokféleségét jelentős részben az erdei életközösségek adják. Sajnos azonban világszerte, így Európában és hazánkban is folyamatosan csökken az erdők biodiverzitása.

Az új, átfogó tanulmány, mely a Science of the Total Environment című folyóiratban jelent meg, épp ezért arra keresi a választ, hogy ezt a negatív trendet hogyan lehetne megállítani, visszafordítani.

Ehhez első lépésként fel kell tárnunk, hogy melyek azok a kulcstényezők az erdőkben, amelyek megőrzése létfontosságú a különböző élőlények számára. Következő lépésként a cél olyan fenntartható erdőművelési rendszerek kidolgozása, amelyek a gazdálkodási folyamat minden fázisa során képesek biztosítani a fenntarthatósági követelmények érvényesülését és a természetes struktúrák megmaradását.

–mondja Tinya Flóra, az ÖK tudományos munkatársa

Az ökológusok megállapították, hogy az erdei biodiverzitás szempontjából a legmeghatározóbb tényező az erdőállomány egyes szerkezeti elemeinek, így például a cserjeszintnek, illetve a holtfának a jelenléte.

A konvencionális erdőgazdálkodás során a cserjéket és a holtfákat sokszor eltávolítják az erdőből, de a tudományos eredmények azt bizonyítják, hogy ezeknek az elemeknek a visszahagyása jelentősen megnöveli az erdei életközösségek sokféleségét.

–mutattak rá a kutatók

Ráadásul, ahogy írják, az elegyfafajok, cserjék, holtfák, nagyméretű vagy szabálytalan fák a konvencionális vágásos gazdálkodás során is visszahagyhatók az erdő egyes részeiben, így lokálisan képesek menedékül szolgálni számos élőlény számára. Azt is kiemelik viszont, hogy amennyiben a területen erdőgazdálkodás folyik, akkor az erdő és a élővilágának fennmaradását elsősorban a folyamatos erdőborítást fenntartó, úgynevezett örökerdő-üzemmóddal lehet csak hatékonyan szavatolni.

Eredményeink alapján az erdei életközösségek számára csupa olyan tényező bizonyult kulcsfontosságúnak, amelyek megőrzéséért az erdőgazdálkodók sokat tehetnek.

–hívta fel a figyelmet Tinya Flóra

(elkh.org)

search icon