184 millió új fát ültettünk erdeinkben
184 millió új fát ültettünk erdeinkben

Tartósan sikerült megfordítani a negatív erdőtelepítési trendet az Országfásítási Program 2019-es meghirdetésével: az elmúlt öt évben 184 millió új fát ültettünk el.

Nagy István agrárminiszter a közösségi oldalán közzétett videójában arról beszélt, hogy az ország zöld vagyonának legfontosabb elemét az erdők jelentik, és olyan kiemelt közcélokat szolgálnak, mint a klímavédelem, a szénmegkötés vagy a biodiverzitás megőrzése. Hozzátette, az ország erdővagyonára stratégiai elemként tekintenek.

Úgy fogalmazott: „az ország fával borított területének gyarapodása a jövőnk záloga”, ezzel a szemlélettel hirdette meg a tárca az Országfásítási Programot. A kezdeményezés eredményességét jól jelzi, hogy 2019 óta 184 millió új fát ültettek el az ország erdőterületének növeléséért.

172 millió fát a Vidékfejlesztési Program erdőtelepítéseinek részeként ültettek el, az újszülöttek erdeje program pedig 4,3 millió fával gyarapodott az állami erdészeti társaságok közreműködésének köszönhetően. További 7 milliót tettek ki a mintafásítási kezdeményezések, és a természetes úton befásodott területek erdővé alakítására is 430 ezer facsemetét használtak fel az állami erdészeti társaságok szakemberei. Az elmúlt öt évben a legtöbb erdőt Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében – 5829 hektárt -, Hajdú-Bihar vármegyében 2614 hektárt és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében 2396 hektárt telepítették – emelte ki az agrárminiszter.

Nagy István kitért arra is, hogy a rendszerváltás óta megvalósított legnagyobb belterületi fásítási kezdeményezés a Településfásítási Program, amelyet az országfásítás részeként szerveznek. A program négy üteme alatt 56 ezer sorfát ültetnek el mintegy 2000 településen. Arról is beszélt, hogy folytatódik az erdőtelepítések kiemelt támogatása a közös agrárpolitika stratégiai terv alapján. Az erdőterület növelésére és a meglévő erdők megőrzésére a korábbinál háromszor nagyobb forrás, 310 milliárd forint áll rendelkezésre. Ezzel azt szeretnék elérni, hogy „több és jobb minőségű erdőnk legyen, melyeket versenyképes vállalkozások kezelnek”.

Az elmúlt 100 évben Magyarország erdeinek területe megduplázódott, ami a magyar gazdák és erdészek, szélesebb értelemben az egész ország összefogásának eredménye. Ezt a munkát folytatni kell, hiszen az erdők haszna a magyar társadalom minden tagját egyformán szolgálja. Az élhetőbb környezet megteremtéséért a cél továbbra is az, hogy az ország fával borított területét 27 százalékra növeljék.

Természeti kincseink ismerete, és védelme a Planet Budapest 2023 fenntarthatósági expón is a kiemelt témák közé tartozott. A rendezvényen a hazai agrárszektor számos neves képviselője vett részt, értékes előadásokat és innovatív megoldásokat prezentálva az érdeklődők számára.

(Nagy István hivatalos FB oldala / Agrárminisztérium)

Fotó: Canva

search icon