Gyermekek közreműködésével ültettek Miyawaki-erdőt Sopronban

Gyermekek közreműködésével ültettek Miyawaki-erdőt Sopronban
Gyermekek közreműködésével ültettek Miyawaki-erdőt Sopronban

Iskolás csoportok részvételével egy izgalmas szemléletformáló környezetpedagógiai program során adták át a SopronFest keretében telepített Miyawaki-erdőt.

A soproni minierdő különlegessége, hogy a tájegységre jellemző őshonos növények mellett nagy hangsúlyt kapnak az ehető termésű fajok is. A 100 m2-es városi minierdő összesen 300 növényt foglal magába: 11 fafaj és 5 cserjefaj alkotja az erdő szórását leutánzó növénytársítást, ezzel is erősítve a földi élethez nélkülözhetetlen biodiverzitást. A minierdő ültetésével nemzetközileg is meghatározó jógyakorlat jött létre a fenntartható fesztiválok gondolatiságától a tevékeny részvételig.

Fotó: SopronMédia – SopronFest

A SopronFest rendezvénysorozat részeként megvalósuló fesztiválerdő-ültetésnek nemcsak jelentős környezeti nevelő üzenete van az ültetésben közreműködő gyermekek számára, hanem az esemény meghatározó közösségi élmény is.

Fotó: Compocity

Szemléletformálás iskolások részére

A Compocity Kft. szervezésében összetett iskolai csoportfoglalkozásokkal kezdődött a szerdai erdőtelepítési program. A fiatal generáció a „Növényvakság” című kiállítás keretében megismerhette a különböző facsemetéket és cserjéket, a minierdő őshonos faállományát és a biodiverzitás fontosságát.

A gyermekek sajátkezűleg készíthettek rovarhotelt és sünszállót annak érdekében, hogy a gyakorlatban tapasztalhassák meg az élőhelyteremtés kulcsfontosságú jelentőségét a különböző állatfajok populációjának fenntartásáért és növekedéséért.

Rovarhotel készítése
Fotó: Compocity

Bemutatkozott a CompoBot komposztálóséf is, amely a közösségi organikus nyersanyagot alakítja át magas tápanyagtartalmú talajregeneráló anyaggá városi, beltéri körülmények között, helyszíni hasznosításra. Nem mellesleg a tápláló erdő ültetéséhez szükséges talajjavító komposztot, a CompoMixet is ez a berendezés állította elő a Planet Budapest Expón összegyűjtött biológiailag lebomló, szerves anyagokból.

300 csemetét ültettek el

A fesztiválerdő szakmai programjáért felelős vezetők Zsolnai Balázs és Reiner Rita voltak, akik ismertették a városi Miyawaki-módszer ökológiai szolgáltatásait, majd ezeket összehasonlították a városon kívüli erdők működési dinamikáival. Ezenkívül beszéltek még a városi szoliter növények beilleszkedéséről és megmaradásuk feltételeiről is.

A rövid szakmai összefoglaló után megkezdődött a Miyawaki-erdő telepítése. A kijelölt 100 négyzetméteres területen a talajcserét követően a módszer által meghatározott eloszlásban és a korábban megismert fajgazdagságot szem előtt tartva ültették el a különböző fákat és cserjéket. A 300 csemetét a területen egyedileg az ültetésre előkészített jutapólyában helyezték ki, ennek révén a növények áttelepítésének új módját fedezhették fel a látogatók.

A városi Miyawaki-erdők olyan komplex ökológiai rendszerek, amelyekben egyensúlyba kerül a talaj a klimatikus viszonyokkal. A módszer Akira Miyawaki japán botanikus, ökológus nevéhez fűződik, aki az 1970-es évektől kezdve alkalmazta az urban forest, azaz a városi erdő telepítésének alapelveit. Ennek célja a városi területek zöldfelületeinek növelése és a városi környezet javítása. A koncepció szerint ezek az őshonos fákból álló erdők sokkal hatékonyabbak a hagyományos parkok fáinál, mivel a növények szorosan összenőnek, így csökkentik a vízveszteséget, növelik a biodiverzitást, és képesek nagyobb mennyiségű szén-dioxidot megkötve az éghajlatváltozás elleni küzdelemhez is hozzájárulni.

A minerdő ünnepélyes átadása

Az egész napos program végén beszédet mondott Áder János volt köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke.

SopronMédia – SopronFest

A minierdő-telepítés zárásaként a Deák Téri Általános Iskola 8. osztályos tanulói segítettek a szalmázásban. Ez a talajtakarás a Miyawaki-féle ültetési módszer látványos, befejező lépése.

Végezetül Farkas Ciprián, Sopron Megyei Jogú Város polgármestere, Lobenwein Norbert a SopronFest képviseletében, valamint Áder János volt köztársasági elnök közösen elhelyeztek egy, a soproni fesztiválerdő funkcióját és élővilágát bemutató információs emléktáblát is.

A soproni tápláló Miyawaki-erdő a SopronFest szervezőinek, Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzatának és a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítványnak köszönhetően jött létre. A Compocity Kft.-be 2022 nyarán magánbefektetőkkel együtt a Kék Bolygó Klímavédelmi Tőkealap is invesztált.

Fotó: SopronMédia – SopronFest

Bolygónk gazdag, sokszínű élővilágának óvása és megőrzése kiemelt téma volt a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expón. A Your Planet elnevezésű kiállításon az érdeklődők megtudhatták, hogy miként tehetnek lépéseket egy fenntarthatóbb élet felé, hogy ilyen módon részt vegyenek a természet védelmében.

Kiemelt kép: Compocity Kft.

search icon